Брчко: Расправа о набавци ЦТ апарата показала апсурд фунционисања здравства

ГС
Брчко: Расправа о набавци ЦТ апарата показала апсурд фунционисања здравства

БРЧКО - Градоначелник Брчког Синиша Милића рекао је данас Срни да је расправа у Скупштини дистрикта о набавци ЦТ апарата показала сав апсурд организације и функционисања здравства у Брчком.

Милић је подсјетио да је Јавна здравствена установа /ЈЗУ/ "Здравствени центар Брчко" издвојена из владиног Одјељења за здравство још 2013. године, али да се суштински ништа није промијенило осим што је процес јавне набавке и трошење капиталног буџета додатно закомпликован.

"По тренутним законским рјешењима ЈЗУ је та која сачињава техничку спецификацију опреме која се набавља, а саму набавку спроводи одјељење. Други одређују врсту и квалитет опреме, практично припремају техничку документацију, док одговорност за квалитет и цјелокупну набавку треба да сноси одјељење. То је апсурд", истакао је Милић.

Он је додао да је рјешење у томе да се цјелокупни капитални буџет Одјељења за здравство пребаци у ЈЗУ да би они, по чијим спецификацијама и за чији рачун се набавља опрема, и вршили набавку.

"Ако се то не учини, онда се оправдано поставља питање зашто се уопште ЈЗУ издвајала из Одјељења за здравство Владе ако ће све остати исто чак и компликованије. Овако испада да је ЈЗУ 2013. године формирана искључиво ради увођења позиције три директора у ЈЗУ, управног и надзорног одбора", рекао је Милић.

Скупштина Брчко дистрикта, која је јуче расправљала о набавци ЦТ апарата, донијела је закључак да од Јавне здравствене установе буду затражене додатне информације о плану кадровских потреба са акцентом на секундарну здравствену заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана