Bolnica "Srbija": Hiperbaričnu komoru do sada koristila 62 pacijenta

Srna
Bolnica "Srbija": Hiperbaričnu komoru do sada koristila 62 pacijenta

ISTOČNO SARAJEVO - Hiperbaričnu komoru sa čistim kiseonikom pod povišenim pritiskom u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu od puštanja u rad, 1. februara, do danas koristila su 62 pacijenta različite starosne dobi, a među najmlađim korisnicima su dvije petnaestogodišnjakinje.

Hiperbarična komora u navedenom periodu pokrenuta je 518 puta, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Lista čekanja za korištenje komore trenutno je veoma duga, jer jedna komora pokriva čitavu Sarajevsko romanijsku regiju, a i šire.

Pacijenti su dolazili iz Sarajevsko-romanijske regije, ali i Bijeljine, Zvornika i Milića.

Ljekar Aleksandra Golijanin-Magazin, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, istakao je da su u hiperbaričnoj komori do sada najčešće boravili pacijenti koji boluju od dijabetesa i oni koji imaju komplikacije nastale usljed te bolesti, kao i pacijenti sa glavoboljama, zujanjem u ušima i oboljeli od multiple skleroze.

Iz Bolnice "Srbija" navode da je do sada svaka terapija prošla bez ijedne komplikacije, te da pacijenti jako dobro reaguju na tretman u hiperbaričnoj komori. Prije ulaska u komoru pacijentu je potreban negativan test na virus korona, osim u slučaju da je primio obje doze vakcine, kao i uputnica za bolničko liječenje u zavisnosti od dijagnoze pacijenta.

Neophodni su i laboratorijski nalazi, pregled interniste, rendgen pluća i nalaz ORL ljekara.

Magazinova je podsjetila da pacijentima koji leže u Bolnici "Srbija" Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odobrava deset tretmana, a postoji i komercijalni dio korišćenja terapije za pacijenti koji nisu osiguranici fonda, a tretman košta 80 KM. Sve informacije o terminima i cijenama mogu se dobiti putem broja telefona 057/325-302.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana