Болница "Србија": Хипербаричну комору до сада користила 62 пацијента

Срна
Болница "Србија": Хипербаричну комору до сада користила 62 пацијента

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Хипербаричну комору са чистим кисеоником под повишеним притиском у Болници "Србија" у Источном Сарајеву од пуштања у рад, 1. фебруара, до данас користила су 62 пацијента различите старосне доби, а међу најмлађим корисницима су двије петнаестогодишњакињe.

Хипербарична комора у наведеном периоду покренута је 518 пута, саопштено је из ове здравствене установе.

Листа чекања за кориштење коморе тренутно је веома дуга, јер једна комора покрива читаву Сарајевско романијску регију, а и шире.

Пацијенти су долазили из Сарајевско-романијске регије, али и Бијељине, Зворника и Милића.

Љекар Александра Голијанин-Магазин, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, истакао је да су у хипербаричној комори до сада најчешће боравили пацијенти који болују од дијабетеса и они који имају компликације настале усљед те болести, као и пацијенти са главобољама, зујањем у ушима и обољели од мултипле склерозе.

Из Болнице "Србија" наводе да је до сада свака терапија прошла без иједне компликације, те да пацијенти јако добро реагују на третман у хипербаричној комори. Прије уласка у комору пацијенту је потребан негативан тест на вирус корона, осим у случају да је примио обје дозе вакцине, као и упутница за болничко лијечење у зависности од дијагнозе пацијента.

Неопходни су и лабораторијски налази, преглед интернисте, рендген плућа и налаз ОРЛ љекара.

Магазинова је подсјетила да пацијентима који леже у Болници "Србија" Фонд здравственог осигурања Републике Српске одобрава десет третмана, а постоји и комерцијални дио коришћења терапије за пацијенти који нису осигураници фонда, а третман кошта 80 КМ. Све информације о терминима и цијенама могу се добити путем броја телефона 057/325-302.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана