Bijeljinski štab za vanredne situacije: Negativna tri nalaza negativna, među njima i gradonačelnikov

GS
Bijeljinski štab za vanredne situacije: Negativna tri nalaza negativna, među njima i gradonačelnikov

BIJELjINA - U Bijeljini nema novozaraženih virusom korona, a nalazi gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i još dvije osobe iz Bijeljine su negativni, potvrđeno je danas na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Od upupno devet zaraženih virusom korona Bijeljini, dvije osobe se nalaze na respiratoru - jedna u karantinu bolnice „Sveti Vračevi“, a druga u UKC-u Republike Srpske u Banjaluci.

Do sada je iz Bijeljine testirano ukupno 68 lica na ovaj virus. Pored devet pozitivnih rezultata, za 29 uzetih uzorka se čeka rezultat, a 30 testova je negativno. Pod stručnim nadzorom u samoizolaciji nalazi se 815 lica, što je za 104 manje nego prethodnog dana. U kućnoj karantinu je 89 lica, četvoro u karantinu u Doma učenika, a 15 lica u bolničkom karantinu. Osam lica je smješteno u sportsku salu OŠ „Vuk Karadžić“, dok se u karantinu na graničnom prelazu Rača nalazi devet osoba, od kojih su dvije iz Bijeljine.

Iz Bolnice naglašavaju da je od 1. aprila počelo u obimnije testiranje šireg kruga osoba koje su kontaktirale osobe iz sva tri klastera zaraze na području Bijeljine.

Komunalna policija obavila je kontrolu 99 lica koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji i sva lica su poštovala zabranu kretanja. Policijska uprava Bijeljina izdala je prekšajni nalog za pet lica koja su se prekšila policijski čas i za jedno lice preko 65 godina koje je prekršilo zabranu kretanja. U prethodna 24 časa od Gradskog sanitarnog inspektora izdato je 27 novih rješenja za izolaciju, što je ukupno 92 izdata rješenja o izolaciji. Gradski štab za vanredne situacije donio je odluku na osnovu koje će Republičkom štabu uputiti zahtjev za izradu aplikacije za praćenje lica u samoizolaciji, a u cilju vršenja efikasnije kontrole ovih osoba.

U protekla 24 časa granični prelaz Rača prešlo je 278 vozila, dok je na Pavlovića mostu granicu prešlo 21 vozilo.

Što se tiče dezinfekcije stambenih zgrada i javnih objekata, komunalno preduzeće a.d. „Vodovod i kanalizacija“ je 1. aprila izvršilo dezinfekciju 11 objekta – četiri stambene zgrade, prostorije Centra za socijalni rad, Agrarnog fonda, OŠ „Knez Ivo od Semberije“ i prostorije dvije mjesne zajednice. Preduzeće „Eko zaštita“ Bijeljina izvršilo je dezinfekciju prostora oko sportske sale OŠ „Vuk Karadžić“ gdje je smješten karantin.

Firma „Komunalac“ AD izvršila je pranje i dezinfkeciju devet ulica -Potporučnika Smajića, Žrtava fašističkog terora, Galac, Lozničke, Nikole Spasojevića, Drinske, Ivana Gorana Kovačića, Đure Daničića i 27. marta.

Kol- centar je prethodnog dana imao 27 poziva, a od toga realizovano je 14 zahtjeva za dostavom hrane i lijekova.

Na Gradskom štabu je usvojena odluka da se ukine rad Kol-centra subotom, jer je licima starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim časovima, a Dom zdravlja subotom ne izdaje recepte za lijekove.

Gradska uprava Grada Bijeljina poziva građane na odgovornost i poštovanje savjeta medicinskih radnika i republičkih institucija i ustanova, prije svega na sprovođenje mjera higijene i socijalnu distancu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana