Bijeljina: Za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja nad ženama

GS
Bijeljina: Za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja nad ženama

BIJELjINA - Epidemija virusa korona je zbog ograničavanja prostora u kojem se ljudi kreću i teških ekonomskih uslova koje izaziva uslovila za 30 odsto povećan broj slučajeva nasilja nad ženama, izjavila je Mirzeta Tomljanović iz Fondacije “Lara” u Bijeljini.

 “Nasilje nad ženama treba zaustaviti prije nego što poprimi karakteristike pandemije”, poručila je ona.

U praksi to pokazuju podaci da je od početka godine u Sigurnoj kući u Bijeljini boravilo 20 žrtava nasilja, od kojih je čak 12 maloljetno, a trenutno je u njoj zbrinuto 11 žrtava.

Na SOS telefon za pomoć žrtvama nasilja u porodici se za 10 mjeseci javilo 540 žena, što je više nego što je zabilježeno u cijeloj prošloj godini.

Tomljanovićeva navodi da se veliki broj žena žrtava nasilja ponovo vraća nasilniku, zbog ekonomske zavisnosti i izostanka podrške porodice, a da su najljepše malobrojne priče žena koje su uspjele da se izvuku iz pakla nasilja i da stvore novi život.

Prema njenim riječima, zakonska rješenja u Republici Srpskoj u ovoj oblasti su dobra, pogotovo nakon 1. maja od kada se nasilje u porodici tretira isključivo kao krivično djelo, za koje su predviđene i oštrije kazne, dok se ranije moglo kvalifikovati i kao prekršaj, što podrazumijeva blaže kazne.

“U Osnovnom sudu u Bijeljini je na zahtjev žrtve nasilja u porodici izrečena jedna zaštitna mjera prema nasilniku, što ohrabrije da u ovoj borbi možemo bolje i jače”, dodala je Tomljanovićeva.

Fondacija “Lara” je na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini organizovala uličnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

U toku ove akcije građanima je podijeljen informativno-propagandni materijal o značaju borbe protiv nasilja nad ženama i pravu svakog čovjeka na život bez nasilja.

Fondacija “Lara” pruža specijalizovane usluge podrške za žene i djecu žrtve nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, a za 10 mjeseci ove godine primili su 540 poziva na SOS telefon 1264 za prijavu nasilja i savjetovanje.

Pružili su psihološko savjetovanje kroz grupne i individualne razgovore sa psihologom za više od 100 žena, pravno savjetovanje u 458 slučajeva i zbrinuli u Sigurnu kuću 20 žena i djece žrtava nasilja u porodici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana