Бијељина: За 30 одсто повећан број случајева насиља над женама

ГС
Бијељина: За 30 одсто повећан број случајева насиља над женама

БИЈЕЉИНА - Епидемија вируса корона је због ограничавања простора у којем се људи крећу и тешких економских услова које изазива условила за 30 одсто повећан број случајева насиља над женама, изјавила је Мирзета Томљановић из Фондације “Лара” у Бијељини.

 “Насиље над женама треба зауставити прије него што поприми карактеристике пандемије”, поручила је она.

У пракси то показују подаци да је од почетка године у Сигурној кући у Бијељини боравило 20 жртава насиља, од којих је чак 12 малољетно, а тренутно је у њој збринуто 11 жртава.

На СОС телефон за помоћ жртвама насиља у породици се за 10 мјесеци јавило 540 жена, што је више него што је забиљежено у цијелој прошлој години.

Томљановићева наводи да се велики број жена жртава насиља поново враћа насилнику, због економске зависности и изостанка подршке породице, а да су најљепше малобројне приче жена које су успјеле да се извуку из пакла насиља и да створе нови живот.

Према њеним ријечима, законска рјешења у Републици Српској у овој области су добра, поготово након 1. маја од када се насиље у породици третира искључиво као кривично дјело, за које су предвиђене и оштрије казне, док се раније могло квалификовати и као прекршај, што подразумијева блаже казне.

“У Основном суду у Бијељини је на захтјев жртве насиља у породици изречена једна заштитна мјера према насилнику, што охрабрије да у овој борби можемо боље и јаче”, додала је Томљановићева.

Фондација “Лара” је на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини организовала уличну акцију поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка глобалне кампање 16 дана активизма против родно заснованог насиља.

У току ове акције грађанима је подијељен информативно-пропагандни материјал о значају борбе против насиља над женама и праву сваког човјека на живот без насиља.

Фондација “Лара” пружа специјализоване услуге подршке за жене и дјецу жртве насиља у породици и других облика родно заснованог насиља, а за 10 мјесеци ове године примили су 540 позива на СОС телефон 1264 за пријаву насиља и савјетовање.

Пружили су психолошко савјетовање кроз групне и индивидуалне разговоре са психологом за више од 100 жена, правно савјетовање у 458 случајева и збринули у Сигурну кућу 20 жена и дјеце жртава насиља у породици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана