Билећа: Професионалац Душана Ковачевића у новом руху

Ратомир Мијановић
Билећа: Професионалац Душана Ковачевића у новом руху

Билећа - Представа "Професионалац", настала по истоименом тексту Душана Ковачевића, премијерно је изведена на сцени Дома културе "Јевто Дедијер" у Билећи.

Адаптацију и режију текста радио је Миодраг Љумо Хрњез, оснивач и предсједник билећког Завичајног клуба "Освит". Хрњез игра и једну од улога у представи, а остатак глумачке екипе чине млади људи који су захваљујући прије свега вољи и максималној посвећености успјели да ураде пројекат.

Хрњез је у свом дугогодишњем раду са Билећанима, углавном средњошколцима, сабрао мноштво позоришних представа, вечери поезије, гитаре, хармонике...

- Свјесни смо да смо се ухватили у коштац са озбиљним драмским комадом. Задивљен сам снагом и посвећеношћу младих људи да стварају и успјешно раде у овим условима. За све нас је највећа награда аплауз који смо добили. То нам је уједно и подстрек да радимо даље - каже Хрњез.

У горкој причи, детаљи проживљених живота освједоченог опозиционара и његовог полицијског исљедника искрсавају из тајних полицијских досијеа и оживљавају пред публиком кроз невеселе ситуације и догађаје освијетљене хумором и апсурдом. Неочекивани сусрет и болна истина доводе до погледа на прошлост из потпуно другачијег угла.

- Радили смо осам мјесеци на представи. Моја улога је врло захтјевна и заиста ми је требало доста времена да се "уживим" у лик књижевника-опозиционара. Покушао сам, а надам се и успио да свему томе дам један свој лични печат. Имали смо одличну енергију на сцени, публика је то препознала - каже Слободан Јањић, један од глумаца у представи. 

Глумци из "Освита" су већ договорили гостовање у Требињу, а планирају да се представе публици и у другим херцеговачким општинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана