За суфинансирање вантјелесне оплодње 100 хиљада марака

ATV
За суфинансирање вантјелесне оплодње 100 хиљада марака

Бањалука - Град Бањалука ће за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње у 2019. години издвојити 15 одсто више новца него лани. То значи да ће 100 хиљада марака из буџета града бити усмјерено у ове сврхе. Око 40 брачних парова добиће још једну шансу за успјех, по 2 500 марака, што износи пола трошкова читавог процеса.

Из Градске управе кажу да не сумњају у то да ће град, уколико до тога дође, наћи средства за суфинансирање вантјелесне оплодње свих заинтересованих парова из Бањалуке.

“Нама је пракса била у протеклим годинама да у јуну мјесецу расписујемо јавни позив, који траје 30 дана, и у тих 30 дана могу се пријавити сви парови, односно жене које испуњавају услове, а услови су да имају пребивалиште на територији Бањалуке од најмање четири године, да су до сада искористили право на све поступке на терет Фонда здравственог осигурања Републике Српске и да жене које су носиоци овог права нису старије од 42 године на дан подношења захтјева према Градској управи,” каже Драган Бањац, начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт.

Град суфинансира четврти покушај вантјелесне оплодње, а прва три Фонд здравственог осигурања Републике Српске. Само једна клиника у читавој Републици сарађује са Фондом и обавља процес. Процедура укључује дијагностику, прегледе и терапију, а кошта око 5 500 марака, кажу из клинике. Докторица Ћурић тврди да је 2018. година била и више него успјешна. 

“Оно што знамо јесте да је отрпилике од 550 поступака, који су ишли преко рјешења на Фонд здравственог осигурања, да је негдје успјешност поступака око 38 одсто. Ми имамо резултате који сада показује да је 1 115 беба, по подацима до 1.12.  рођено из вантјелесних оплодњи,” рекла је Весна Ћурић, специјалиста гинекологије и акушерства. 

Сваке године Фонд здравственог осигурања одобри више од 400 захтјева за финансирање вантјелесне оплодње, за шта годишње издвоји 2,5 милиона марака. Од 2017. године почео је финансирати и услугу чувања ембриона на двије године, за шта су раније осигураници сами морали да издвоје новац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана