Омбудсман затражио од ИРБ-а да објави списак имовине у иностранству

ATV
Омбудсман затражио од ИРБ-а да објави списак имовине у иностранству

Бањалука - Скоро 300 хиљада марака тражи Република Српска за своје девастирано одмаралиште на острву Угљен у Хрватској.

У огласу је назначено да се ради о почетној цијени што значи да би се и више новца могло слити у ИРБ-ову касу, тачније у њихов Фонд за развој и запошљавање.

Осим пара од продаје некадашњег радничког одмаралишта Електрокрајине, тамо би могле да заврше и стотине милиона марака ако Српска успије да распрода све што има. Само Електрокрајина у Хрватској посједује још пет објеката, од тога још два на Угљену.

"Ради се о једној каменој кући, споља је очувана али је изнутра девастирана у току протеклог рата. Ријеч је о некретнини коју смо ми морали у складу са законом о приватизацији исказати у пасивном подбилансу и онда је након формириања Инвестиционо развојне банке која је ингеренције преузела од Дирекције за приватизацију, она је преузела тај објекат у своју надлежност”, рекао је портпарол "Електро Крајине” Предраг Клинцов.

Тридесетак километара даље у Биограда на мору налази се десетак објеката у власништву Српске, а само се девастирано одмаралиште Јелшинграда процјењује на пола милиона марака. Само у једној улици у том мјесту налазе се четири добро очувана објекта која су некада била власниство Рудника Љубија, а протеклих 17 година су била под закупом. Захваљујући радницима РЖР-а информација је доспјела у јавност, а у ИРБ-у тврде да ни један други објакат није био под киријом. Увјеравају да су сва остала одмаралишта девастирана.

"Фонд не остварује приходе од издавања одмаралишта у закуп, јер се ради о објектима које није могуће издавати због девастираности. Прије оснивања Фонда РЖР Љубија је уз сагласност Правобранилаштва закључила Уговор о закупу  за девастирани објекат у Биограду на мору, те је истим уговором била уговорена и санација објекта. Уговор је прошле године раскинут и у току је рјешавање питања везаних за уговор”.

Гдје су паре и колико смо зарадили за 17 година од ИРБ-а, нема одговора. Иако су раније саопштили да су сачинили списак од 63 некретнине у Хрватској и три у Словенији до данас нису објавили адресе и статус објеката иако је АТВ ове информације тражила још у августу прошле године. Тако остаје нејасно колико је објеката продато, коме и за колико новца, које некретнине се издају, коме и по којој цијени. Како се ради о новцу грађана, омбудсман за људска права наредио је ИРБ-у да све информације достави јавности и то након наше жалбе. Кажу да су из ИРБ-у добили занимљиво објашњење.

"Образложење ове банке је да би израда информације и достављање података вама подразумијевала вишедневни рад више запослених у Инвестиционо развојној банци што је потпуно апсурдно. Одговорити на овај начин је сасвим неозбиљно. Наравно, ми смо након што смо добили објашњење одговорне стране издали препоруку”, рекао је омбудсман за људска права у БиХ Љубинко Митровић.

Чекамо четрдесет дана, а онда ћемо звати Владу Српске, каже омбудсман. Објашнајва да је информација од јавног интереса јер се ради о имовини грађана којом се управља на нетранспарентан начин. Након одлуке омбудсмана из ИРБ-а су АТВ-у у чезвртак доставили информацију да одмаралиште Јелшинграда у Биограду на мору још није продато, а није познато шта је са другим одмаралиштем у Тучепима код Макарске. Недавно је и Федерација објавила оглас за продају девастираног Хотела "Ђуро Салај” у Градцу чији је сувласник Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана