Обука возача и даље по старим цијенама?

Анита Јанковић-Речевић
Обука возача и даље по старим цијенама?

Бањалука - Дуго најављивано поскупљење обуке за возаче у БиХ, по свему судећи, неће ускоро угледати свјетлост дана јер је, како сазнаје “Глас Српске”, Министарство финансија и трезора БиХ дало негативно мишљење на одлуку о минималним цијенама према којој су кандидати час вожње за “Б” категорију требало да плаћају 30,50 марака.

Према информацијама до којих је дошао “Глас Српске”, Министарство финансија БиХ није дало зелено свјетло на нацрт одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возаче. Због чега је њихов став негативан, нисмо успјели да сазнамо јер у петак до краја радног дана нисмо добили одговоре из Министарства финансија.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ, које је припремало спорни нацрт, истакли су да им је Министарство финансија доставило свој став на текст одлуке још крајем децембра, али нису жељели да износе појединости о замјеркама које су пристигле на њихову адресу. 

- Тренутно поступамо у складу са сугестијама које смо добили у мишљењу Министарства финансија и трезора БиХ - кратко су рекли у Министарству комуникација.

Члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ и власник ауто-школе “Ивић” из Бањалуке Здравко Ивић затечен је негативним ставом Министарства финансија и трезора БиХ. Наглашава да су они имали највећи разлог за доношење спорне одлуке јер због неуређене ситуације у тој области  годишње губе милионе марака.

- Не знам што су у интересу Министарства финансија ниже цијене, с обзиром на то да држава губи неколико десетина милиона КМ, јер ауто-школе пријављују мањи порез. Они би требало да буду најажурнији да та одлука буде усвојена. Већ годину траје та процедура, а то се могло урадити за неколико дана - рекао је Ивић.

Он је истакао да је успостављање јединствене цијене часа неопходно због подизања квалитета обуке, истакавши да многе школе спуштају цијену науштрб броја прописаних часова.

- Час наплаћују по 10 до 15 КМ, али умјесто да кандидате обучавају прописаних 35 часова, они возе много мање - рекао је Ивић.

Предсједник Удружења ауто-школа регије Бијељина Миле Пурић каже да се цијене обуке у Семберији за “Б” категорију крећу од 300 до 500 КМ, иако према тренутним прописима не би смјеле бити ниже од 700 марака.

- Још 2007. године прописана је минимална цијена од 20 КМ по часу, али се поједине школе тога не придржавају и спуштањем цијена производе серијске кандидате. Издају дупло више потврда него што могу обучити возача. Када би надлежни појачали контроле, нико од нас не би тражио раст цијена. Овако, не можемо допустити да једни раде како треба, а други крше закон - категоричан је Пурић.   

Министарство комуникација и транспорта БиХ донијело је у мају прошле године преднацрт одлуке о минималним цијена, који је након тога упућен на мишљење надлежним органима за образовање у ентитетским и кантоналним министарствима. Након што су ставови свих надлежних тијела били позитивни, изузев мишљења Завода за образовање одраслих, Министарство комуникација је припремило нацрт одлуке. Тај документ касније је добио зелено свјетло и на јавним консултацијама грађана.

Чекало се само да Министарство финансија и Савјет министара БиХ дају сагласност на тај документ како би нове цијене обуке за возаче угледале свјетлост дана.

Одлука о минималним цијенама изазвала је лавину реакција у јавности, о чему је “Глас Српске” раније писао. Једни су били против јер би цијена обуке за “Б” категорију износила око 1.300, умјесто досадашњих 600 марака, што је прескупо за већину грађана. Други су, пак, сматрали да ће то омогућити школама да раде квалитетније.

Предложене цијене

Према нацрту одлуке о минималним цијенама у ауто-школама, који је у посједу “Гласа Српске”, будући возачи би час теоретске наставе плаћали седам марака.

Кандидати који се буду обучавали за А категорију час вожње ће плаћати 36,60 КМ, а за “Ц” категорију 61 марку. Највише новца мораће издвојити они коју буду жељели да возе аутобус, јер ће час за “Д” категорију коштати 91,50 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана