Нови трактори и машине дижу производњу

Анита Јанковић-Речевић
Нови трактори и машине дижу производњу

Бањалука - Рад на пољу, њиви или воћњаку немогуће је замислити без квалитетне механизације, а како би домаћим пољопривредницима олакшала и унаприједила рад, Влада РС је за набавку трактора и прикључних машина у посљедње четири године издвојила 30 милиона КМ.

У  Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је набавка механизације значајна ставка у улагањима сваког пољопривредника. Навели су да је у посљедње четири године купљено 2.575 трактора, за чију набавку је издвојено 13,7 милиона марака. За потребе ратара набављено је и 14.624 прикључних машина вриједних 16,3 милиона КМ.

- Тиме је значајно обновљена механизација, што је довело до веће и брже производње и већих приноса - кажу у министарству. Додају да је овогодишњи јавни позив за субвенционисање набавке механизације са процентом суфинансирања од 30 одсто, односно 2,3 милиона КМ окончан.

- Укупни износ потенцијалног улагања за набавку трактора у овој години је 6,2 милиона КМ, од чега ће суфинансирање из аграрног буџета износити 1,5 милиона марака, док се за  набавку прикључних машина та цифра креће око 2,9 милиона, од чега ће из буџета бити издвојено 779.313 КМ - рекли су у Министарству пољопривреде.

Наводе да је на адресу Агенције за аграрна плаћања РС по основу тог јавног позива пристигло 1.102 захтјева ратара. С обзиром на обим расположивог новца, 370 пољопривредника добило је право на резервацију средстава.

Предузећу “Голд МГ” из Доњег Жабара, које се бави узгојем говеда и прозиводњом сточне хране, за капиталне инвестиције одобрено је 40.000 марака, и то 30.000 за набавку трактора и 10.000 за куповину прикључних машина.

- Та мјера министарства је једна од бољих која је спроведена. Помаже нам да обновимо механизацију уз помоћ које земљиште можемо обрађивати брже и ефикасније, што финално доводи до већег рода, а то је и циљ нашег рада. Ми смо велика фирма и сваке године би требало куповати један трактор како би држали механизацију у оптимуму, тако да нам одобрени новац и те како значи - рекао је власник тог предузећа Горан Митровић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара  РС Владимир Усорац истиче да су капиталне инвестиције у пољопривреду велика ствар.

- Наши ратари раде са веома старом механизацијом и знатан број њих управља тракторима старијима од њих. Таква механизација изискује већу потрошњу и има мањи учинак у пољу. Мој син, којем сам предао газдинство, добио је 20.000 КМ за набавку трактора и то нам много значи - рекао је Усорац.  ++++++++++ 

Нови правилник

У Министарству пољопривреде истичу да ће због огромног броја приспјелих захтјева за капитална улагања радити на новом правилнику. 

- Заједно са Агенцијом за аграрна плаћања већ почетком идуће године припремићемо нови правилник и објавити нови јавни позив за одобравање новчаних подстицаја за капиталне инвестиције - обећали су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана