Мигранти стигли и у Херцеговину, највише Сиријаца

ATV
Мигранти стигли и у Херцеговину, највише Сиријаца

Од најављене навале миграната највише страхују у Херцеговини. За протекла четири мјесеца у овој регији је регистровано 227 незваних гостију, а чак 820 је враћено са границе.

Највише је Сиријаца и сви желе у земље западне Европе. Из Грчке преко Албаније и Црне Горе, само њима знаним путевима стижу у Херцеговину.

На граничном прелазу Клобук код Требиња мигранти не пролазе, али зато пролазе и врло добро се сналазе прелазећи херцеговачке врлети у граничном појасу. Иста ситуација је и на граничним прелазима Делеуша код Билеће, али и Крстац код Гацка.

За сада се крећу у мањим групама. Да уоче мигранте у овом кршу граничним службеницима није лако. Ова јединица Граничне полиције БиХ покрива зону одговорности дужу од 200 километара. Куда и како мигранти пређу границу мало је коме јасно.

Ни они рођени у овом херцеговачком кршу не би се усудили по мрклом мраку прећи сва ова брда. Ипак, незваним гостима то није проблем, добро се сналазе, заобилазе све препреке, налазе споредне путеве и козје стазе, а највише им помажу мобилни телефон, навигација и добра међусобна увезаност.

Увежу се и са домаћим становницима, који превозећи мигранте добро зараде. Некима овај посао није кренуо баш најбоље па су завршили у рукама полиције. У Полицијској управи Требиње кажу да међу помагачима има и жена. Херцеговачки чувари реда и граница иако кубуре са недостатком службеника кажу да спремно дочекују могућу најезду миграната.

“Све своје расположиве материјалне и људске капацитете ставили смо у службу заштите државне границе. Најзаступљеније подручје је општине Билећа, значи онај дио граднице око Граничног прелаза Делеуша”, рекао је Александар Крсмановић, командир Јединице граничне полиције Требиње.

“Они ће вјероватно ићи директно и на граничне прелазе. Ми ћемо радити свој посао на начин да нећемо дозволити да ти мигранти ако се буду задржавали на подручју наше зоне одговорности праве проблеме, ми ћемо радити свој посао и заштитити наше грађане”, изјавио је Жарко Лакета,начелник Полицијске управе Требиње.

Однедавно се групе миграната могу видјети и у центру Требиња, али и осталих херцеговачких општина. За сада нису правили проблеме, наводе у полицији. Херцеговци кажу да није свеједно, доза страха ипак постоји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана