Масовни одласци грађевинаца дижу цијене станова

Милијана Латиновић
Масовни одласци грађевинаца дижу цијене станова

Бањалука - Масовни одласци у иностранство грађевинских радника, које у Српској не задржавају ни повећане дневнице, полако узимају данак јер велики послови касне, а цијене квадрата лете у небо.

Потврђују то у грађевинским предузећима наводећи да су квалификовани зидари, тесари и армирачи тренутно најтраженији кадар на градилиштима.

Због мањка радне снаге инвеститори једва излазе на крај са предвиђеним роковима, па изградња стамбених зграда траје дуже него што је планирано.

Директор грађевинског предузећа “МБ модул” из Приједора Милан Мамлић каже за “Глас Српске” да, осим што немају школованих радника грађевинске струке, нема ни оних које би преквалификовали и обучили за тај посао.

- Радника нема ни за лијека, а већ смо имали неколико случајева да након што их ми обучимо, оду у иностранство. Дневнице мајстора су повећане за двадесетак марака најмање, а већи трошкови утицали су и на раст цијене квадрата која тренутно у Приједору износи око 1.750 марака, што је за око 100 КМ више у односу на прошлу годину - рекао је Мамлић.

Додао је да због недостатка радне снаге фирме муку муче и са роковима изградње.

- У посљедње вријеме ријетко успијевамо да испунимо уговором предвиђене рокове, па изградња траје и до 60 дана дуже - рекао је Мамлић.

Да је одлив кадра један од највећих проблема у грађевинарству потврђују и у теслићком предузећу “Фалкон”.

- Годинама већ градимо на подручју Бањалуке и не памтим да је икада било теже наћи раднике. Није спорно ни повећање плате, али радника нема. Цијене станова су скочиле у посљедње вријеме за два до три процента, јер су и трошкови изградње већи самим тим што су за најмање десет одсто повећане и плате радника. Међутим, ни то није довољно да задржимо раднике који одлазе свакодневно - рекао је за “Глас Српске” директор овог предузећа Момир Смиљанић.

Извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић каже да је ситуација иста на нивоу цијеле Републике, не само у грађевинском већ и у свим другим секторима.

- Плате су значајно повећане грађевинцима, али до радника све теже долазимо - рекао је Бијелић и додао да се цијене станова у Бањалуци крећу између 2.000 и 2.500 КМ по квадрату. 

Проблем недостатка радне снаге у грађевинском сектору није заобишао ни Херцеговину.

- До мајстора је веома тешко доћи. Ни повећане сатнице их не заустављају са ове стране границе. Нажалост, дешава се да таман када треба да приведемо посао крају, радници одлазе у Њемачку - рекли су у једној грађевинској фирми у Требињу и додали да се цијене станова у граду на Требишњици крећу од 1.500 до 2.000 марака по квадрату.

Према подацима Завода за статистику РС, просјечна цијена продатих нових станова у Српској у трећем кварталу ове године износила је 1.434 марке по метру квадратном, а у том периоду продат је 481 стан.

Нелојална конкуренција

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић каже да је нелојална конкуренција додатни терет грађевинском сектору.

- Свако жив се данас бави градњом. Превише је грађевинских предузећа која раде на основу купљене лиценце и која ангажују раднике на црно. То је огроман проблем због којег овај сектор не може напредовати - рекао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана