Личне инвалиднине за око 3.000 особа

Свјетлана Ђуричић
Личне инвалиднине за око 3.000 особа

Бањалука - Око 3.000 особа са најтежим инвалидитетом у РС требало би да од 1. јула добију право на личне цивилне инвалиднине, које ће, највјероватније, мјесечно износити око 100 КМ, а прве исплате би могле да почну већ у августу.

Рекао је ово “Гласу Српске” предсједник Савеза слијепих РС Бранко Сузић након јучерашњег састанка Радне групе за унапређење положаја лица с инвалидитетом Владе РС. Сузић, који је члан ове радне групе, казао је да ће корисници захтјеве моћи да подносе од 1. јула.

- На састанку је речено да ће инвалиднине износити око 100 КМ, што значи да ће, уз накнаду за туђу његу и помоћ од 167 КМ, лица са најтежим инвалидитетом имати мјесечна примања од 267 КМ - нагласио је Сузић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић изјавио је да ће од 1. јула бити у примјени право на личну инвалиднину, а да ће се до краја године радити на измјенама законске регулативе.

Након састанка са представницима свих савеза и удружења лица с инвалидитетом од јавног интереса, Богданић је навео да ће средства обезбиједити Влада Републике Српске, а да ће се захтјеви за остваривање права на инвалиднину подносити надлежним центрима за социјални рад.

- Лична инвалиднина као право неће имати имовински цензус, а мјесечни износ инвалиднине дефинисаће Влада - саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.
Састанку са Богданићем, осим представника Савеза слијепих, присуствовали су и представници Савеза глувих и наглувих, Савеза параплегичара, обољелих од дјечје парализе и осталих тјелесних инвалида, Савеза дистрофичара и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима.
У саопштењу министарства се додаје да је радна група, у чијем су сазиву представници ових савеза и удружења, у претходном периоду анализирала могућност увођења права на личну инвалиднину за лица са најтежим обликом инвалидитета.

- Представници савеза изразили су задовољство што се у договору с њима уводи ново право - право на личну инвалиднину и подржали напоре министарства и Владе да се то у што скоријем року реализује - истакли су у Министарству здравља.

Комисије

Сузић је рекао да ће оцјену степена инвалидности вршити постојеће регионалне комисије при Фонду пензијско-инвалидског осигурања РС, на основу чијих рјешења ће корисници моћи да поднесу захтјев. Незванично, право на личне инвалиднине добиће само лица с инвалидитетом од 100 одсто, која нису смјештена у специјализоване установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана