Додик и Цвијановићева у Линцу са представницима дијаспоре

Срна
Додик и Цвијановићева у Линцу са представницима дијаспоре

Линц - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић разговарају вечерас у Линцу, у Аустрији, са представницима дијаспоре.

Додик и Цвијановићева посјетили су претходно у Линцу српску православну Цркву Свети Василије Острошки Чудотворац, а затим су представнике дијаспоре упознали о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској и планираним развојним пројектима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Предсједник и премијер Републике Српске састали су се данас и са привредницима из Линца, представницима дијаспоре поријеклом из Српске са којима су разговарали о успостављању конкретне привредне сарадње са домаћим привредницима и подршци коју по питању успостављања економске сарадње може да пружи дијаспора.

Исказана је спремност да се уз подршку дијаспоре допринесе промоцији привредних и туристичких потенцијала Српске, као и предузимању конкретних привредних активности.

Окупљенима су се обратили и протојереј ставрофор Драган Мићић и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Наведени сусрети и састанци усљедили су након Форума за дијаспору који је одржан крајем фебруара у Бањалуци с намјером да се успостави системски начин за јачање привредне и културно-научне сарадње Републике Срспке и српског народа у расијању.

На првом Форуму српске дијаспоре у Бањалуци окупили су се угледни универзитетски професори, научни и културни радници, привредници, студенти и представници Српске православне цркве из 20 земаља.

"Институције Републике Српске помогле су изградњу спомен-капеле на војном гробљу у Маутхаузену у околини Линца, стратишта на којем је у злогласном логору у току Другог свјетског рата страдало преко стотину хиљада људи”, додаје се у саопштењу.

Састанке и дружење у Линцу организовала је Српска православна парохија у Линцу, а присуствовали су и представници културно-умјетничких друштава, клубова који његују и баштине традицију српског народа.

(Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана