Дистрибутивни губици пали на најнижи ниво

М. Л.
Дистрибутивни губици пали на најнижи ниво

Бањалука - “Електрокрајина” је у првом тромјесечју 2018. године смањила дистрибутивне губитке на 16,3 одсто, што је најнижи сезонски ниво у послијератној историји предузећа, а остварена је нето добит од 5,4 милиона КМ.

Дистрибутивни губици су у прва три овогодишња мјесеца смањени у односу на исти лањски период за 1,8 одсто, док су у поређењу са 2012. годином нижи за чак 8,6 процената.

Директорица “Електрокрајине” Сека Кузмановић каже да је вишегодишњи тренд пада дистрибутивних губитака резултат успјешне реализације мјера које се одвијају у два правца.

- Један су намјенске инвестиције у реконструкцију дистрибутивне мреже са акцентом на измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње, а други је усмјерен на системске контроле на откривању и санкционисању неовлашћене потрошње електричне енергије - истиче Кузмановићева.

Највеће електродистрибутивно предузеће у РС је у првом кварталу реализовало инвестиције у износу од 3,4 милиона, које су се односиле првенствено на изградњу и санацију 52 километра дистрибутивне мреже и 19 трафо-станица. Радници “Електрокрајине” су истовремено открили 94 случаја неовлашћене потрошње струје у вриједности од 157.460 КМ.

Извршни директор за економске послове “Електрокрајине” Родољуб Топић изјавио је да предузеће и у 2018. години чврсто држи курс позитивног пословања.

- Приходи предузећа у прва три мјесеца износили су 66,5 милиона, док је нето добит на лањском нивоу од 5,4 милиона, с тим да смо пословни добитак повећали за 700.000 КМ - истакао је Топић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана