Одржана велика показна вјежба Дрина 2018: Спасиоци положили тест спремности

Радмила Ђевић
Одржана велика показна вјежба Дрина 2018: Спасиоци положили тест спремности

Фоча - Спасилачке службе Републике Српске показале су јуче у Фочи висок степен обучености у складу с европским стандардима и прописима, као и спремности за брзо дјеловање и интервенције у ванредним ситуацијама.

На великој показној вјежби "Дрина 2018" у организацији Републичке управе цивилне заштите око 100 чланова специјализованих републичких јединица и фочанских спасилачких служби симулирали су бројне акције спасавања.

На обалама ријеке Дрине између два фочанска моста демонстрирано је спасавање лица из саобраћајне несреће при превозу хемијских средстава, затим из аутомобила који је слетио у минско поље, спасавање утопљеника и његова вертикална евакуација из воде на мост, спасавање лица са крова поплављеног објекта помоћу хеликоптера, те коса и вертикална евакуација сајлама, уз испумпавање воде пумпом капацитета 12.000 литара воде у минуту.

Вјежба је показала одличну координацију свих спасилачких служби, техничку спремност и организованост да се у свим ванредним ситуацијама реагује адекватно и брзо, а да помоћ стиже на све адресе.

У све то лично се увјерио и предсједник РС Милорад Додик, који је истакао да Српска има јаку Цивилну заштиту, способну и спремну да у сваком тренутку помогне угроженом становништву.

- Ово је уједно и доказ спремности Српске да у немилим ситуацијама имамо капацитете да интервенишемо, помогнемо људима, спасимо и њих и материјална добра. Цивилну заштиту желимо још више да развијамо, да у њене структуре укључимо што је могуће више људи, не само професионалаца, већ и грађана - истакао је Додик.

Директор Републичке управе цивилне заштите Миле Међед рекао је да је Цивилна заштита из године у годину све опремљенија и обученија.

- Приоритет су нова улагања јер је то у интересу РС и грађана. Нама су потребне нова опрема и машине за Сектор за деминирање, што ће ускоро бити и ријешено јер смо данас добили обећања предсједника Српске да ће нам и он и Влада РС помоћи - рекао је Међед.

На свечаној академији Републичке управе цивилне заштите, која је одржана прије показне вјежбе, "Златна значка за допринос јачању система заштите и спасавања" уручена је Додику, а исто признање накнадно ће бити уручено и премијерки Српске Жељки Цвијановић.

Захвалнице су уручене министру индустрије, енергетике и рударства РС Петру Ђокићу, директору Полиције Српске Дарку Ћулуму, Амбасади Француске у БиХ, Сектору за ванредне ситуације Србије, начелнику Фоче Радисаву Машићу, те шефу Тима за откривање експлозива при Цивилној заштити Игору Шумару.

- Већ 17 година радим у минском пољу, а уједно обучавам псе за откривање експлозива. Поносан сам што радим у једној оваквој хуманој служби, а награда ми је велики подстрек за даљи рад и напредовање - истакао је Шумар.

Представници Српско-руског хуманитарног центра из Ниша уручили су признања Додику и Међеду у знак захвалности за сарадњу коју овај центар има с институцијама Српске.

Пројекти у фочи

Предсједник РС јуче се састао са начелником Фоче и најавио да ће у наредном периоду бити обезбијеђено 15 милиона КМ за унутрашње опремање Универзитетске болнице у Фочи, док ће Влада РС одобрити 326.000 марака за завршетак реконструкције жељезног моста на Дрини, а 100.000 марака већ је уплаћено из његовог кабинета за градњу новог вртића.

На састанку је истакнуто да је међу приоритетима изградња пута Фоча - Тјентиште до Чемерна.

- Србија је за те намјене већ уплатила 2,5 милиона евра, а остаје да завршимо пројектовање и процедуру у вези с избором извођача радова. Инвестиција укупно кошта 20 милиона марака - рекао је Додик и најавио могућност производње дијелова намјештаја за "Икеу" .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана