Mještani osam sela u Srpcu dočekuju novi asfalt

Dejan Jovičić
Mještani osam sela u Srpcu dočekuju novi asfalt

Srbac - Realizacija projekta obnove osam puteva u Srpcu počela je u petak u okviru programa Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a za to će biti izdvojeno 723.000 maraka.

Radovi su prvo započeli u Korovima, gdje će biti sanirano i asfaltirano oko 1,2 kilometra lokalnog puta i Kaocima, gdje će biti rekonstruisana putna dionica duga 487 metra.

U narednim sedmicama započeće radovi i u Kukuljama, gdje će biti asfaltirano 4,2 kilometra lokalnih puteva, u Liliću 450 metara, Dugom Polju 1,2 kilometra, Sitnešima 450 metara, Razboju 700 metara i u Novoj Vesi 478 metara.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je IFAD obezbijedio 70 odsto novca, a mještani i lokalna uprava preostalih 30 odsto i dodaje da je interes mještana za ovu investiciju bio iznad očekivanja.

- Aktivnosti ovog projekta počele su ljetos kada je opštinska uprava ispoštovala sve obaveze koje su od nas tražene, a izvođač je izabran početkom avgusta. Međutim, iz određenih razloga koji ne spadaju u našu nadležnost, rokovi su pomjereni, ali je najvažnije da će do kraja građevinske sezone svih osam sela dobiti novi asfalt - rekao je Dragosavljević.

Ovaj infrastrukturni zahvat biće realizovan uz posredstvo Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata koja djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

- Putem IFAD-a smo proteklih mjeseci realizovali još nekoliko značajnih projekata, poput rekonstrukcije puta u Ilićanima u dužini od 3,45 kilometara, za šta je izdvojeno 252.000 KM. Izgrađen je i cjevovod od Župskog Razboja do Ćukala u dužini od 2,07 kilometara čime je više desetina domaćinstava priključeno na izvorište Vrijeska u Gornjim Srđevićima, za šta je izdvojeno oko 132.000 KM - rekao je predstavnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata za opštine Srbac, Gradiška, Laktaši i Prnjavor Bojan Balaban.

Tri miliona za puteve

Za izgradnju putne infrastrukture u Srpcu ove godine će biti izdvojeno oko tri miliona KM. Pored projekata IFAD-a, izdvojeno je 2,3 miliona za rekonstrukciju puteva Crnaja - Stari Martinac, Gornji Srđevići - Sitneši i putnih dionica u Malim Sitnešima, Smajincima, Bajincima, Kukuljama i ulici Vuka Karadžića u Srpcu. 

Selo          Dužina puta

Korovi                1.200 metara

Kaoci                  487 metara

Kukulje                4.200 metara

Lilić                  450 metara

Dugo Polje 1.200 metara

Sitneši              450 metara

Razboj                  700 metara

Nova Ves              478 metara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana