Мјештани осам села у Српцу дочекују нови асфалт

Дејан Јовичић
Мјештани осам села у Српцу дочекују нови асфалт

Србац - Реализација пројекта обнове осам путева у Српцу почела је у петак у оквиру програма Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), а за то ће бити издвојено 723.000 марака.

Радови су прво започели у Коровима, гдје ће бити санирано и асфалтирано око 1,2 километра локалног пута и Каоцима, гдје ће бити реконструисана путна дионица дуга 487 метра.

У наредним седмицама започеће радови и у Кукуљама, гдје ће бити асфалтирано 4,2 километра локалних путева, у Лилићу 450 метара, Дугом Пољу 1,2 километра, Ситнешима 450 метара, Разбоју 700 метара и у Новој Веси 478 метара.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић каже да је ИФАД обезбиједио 70 одсто новца, а мјештани и локална управа преосталих 30 одсто и додаје да је интерес мјештана за ову инвестицију био изнад очекивања.

- Активности овог пројекта почеле су љетос када је општинска управа испоштовала све обавезе које су од нас тражене, а извођач је изабран почетком августа. Међутим, из одређених разлога који не спадају у нашу надлежност, рокови су помјерени, али је најважније да ће до краја грађевинске сезоне свих осам села добити нови асфалт - рекао је Драгосављевић.

Овај инфраструктурни захват биће реализован уз посредство Јединице за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Путем ИФАД-а смо протеклих мјесеци реализовали још неколико значајних пројеката, попут реконструкције пута у Илићанима у дужини од 3,45 километара, за шта је издвојено 252.000 КМ. Изграђен је и цјевовод од Жупског Разбоја до Ћукала у дужини од 2,07 километара чиме је више десетина домаћинстава прикључено на извориште Вријеска у Горњим Срђевићима, за шта је издвојено око 132.000 КМ - рекао је представник Јединице за координацију пољопривредних пројеката за општине Србац, Градишка, Лакташи и Прњавор Бојан Балабан.

Три милиона за путеве

За изградњу путне инфраструктуре у Српцу ове године ће бити издвојено око три милиона КМ. Поред пројеката ИФАД-а, издвојено је 2,3 милиона за реконструкцију путева Црнаја - Стари Мартинац, Горњи Срђевићи - Ситнеши и путних дионица у Малим Ситнешима, Смајинцима, Бајинцима, Кукуљама и улици Вука Караџића у Српцу. 

Село          Дужина пута

Корови                1.200 метара

Каоци                  487 метара

Кукуље                4.200 метара

Лилић                  450 метара

Дуго Поље 1.200 метара

Ситнеши              450 метара

Разбој                  700 метара

Нова Вес              478 метара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана