Домови у Драгочају и Дебељацима отварају врата у новом руху

Милош Васиљевић
Домови у Драгочају и Дебељацима отварају врата у новом руху

Бањалука - Становници Драгочаја и Дебељака постали су богатији за савремене друштвене домове, гдје ће се окупљати пензионери, вјежбати фолклораши, а овдје ће слободно вријеме моћи да проводе и други мјештани жељни дружења.

Дом у Драгочају би врата требало да отвори у уторак, док ће овакав објекат у Дебељацима бити отворен крајем сљедеће седмице.

Ове инвестиције од велике су важности за останак и опстанак мјештана у руралним дијеловима града, за које је из градске касе издвојено око 210.000 марака.

- Оба друштвена дома била су у лошем стању и било их је потребно реконструисати. Нешто већи захват изведен је на реконструкцији објекта у Драгочају, гдје су урађени столарија, стропови, подови и други унутрашњи радови - рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Он је додао да од савјета мјесних заједница очекује да у обновљеним објектима организују разне активности.

А у Савјету МЗ Драгочај не сједе скрштених руку, истичући да је обнова дома за њих велики корак напријед. Обновили су кров дома прије двије године, а унутрашњи радови су право освјежење, на чему су захвални Градској управи.

- Ово је од непроцјенљивог значаја за нашу МЗ, која обухвата села Драгочај, Рамићи и Барловци. Радује нас и брига градских власти које воде рачуна о становницима овог краја, којих има све више, сада и око десет хиљада. Унутрашњост дома је сређена, још када завршимо двориште, уз опремање дома намјештајем, ово ће бити потпуно нови објекат - рекао је предсједник Савјета МЗ Драгочај Славенко Тадић.

Он је додао да је у плану да дио просторија претворе у канцеларије за рад мјесне заједнице.

И у МЗ Дебељаци кажу да је од велике важности обнова дома који је био дотрајао, па ће у новим просторијама моћи да организују многе манифестације.

- То је велики допринос за све мјештане наше мјесне заједнице. Дом ће бити искључиво у функцији грађана, а најважније је то што ће олакшати рад КУД-а "14. фебруар", који уз пјесме и игру његује и чува традицију нашег краја - поручио је предсједника Савјета МЗ Дебељаци Зоран Лукић.

Вишеструко корисни

Представници мјесних заједница кажу да су друштвени домови вишеструко корисни, а посебно за културно-умјетничка друштва и спортске клубове.

- У једном дијелу дома налазе се универзалне свлачионице, те би их, у договору са Градском управом, могао користити ФК Полет Крајишник. Постоји и опција да буду отворени неки нови садржаји, као што су разне секције, удружења пензионера, бораца, те свих оних који гравитирају на овом подручју, а немају адекватне просторије - рекао је Славенко Тадић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана