Зашто нам глава пуца чим се промијени вријеме: Докторка открива који је најбољи природни лијек за ову тегобу

ГС
Foto: Илустрација

Метеоропатија је реално обољење, али често чујемо да нам „није ништа“, да није могуће да нас вријеме поремети, а они који пате од овог поремећаја рећи ће вам да се осјећају као да су мамурни и болесни, и да су им тегобе итекако изражене.

Како љекар дефинише метеоропату и како да себи помогнемо, објаснила је докторка опште праксе др Бисерка Обрадовић.

„Последњих 15 година, откад су кренуле ове нагле промене времена, научници су почели озбиљније да проучавају ефекат на наше здравље. Имамо две врсте, примарне и секундарне. Примарни су здрави људи који немају тегобе док их метеоропатија не погоди, а секундарни они који већ имају неко обољење, чије ће тегобе нагла промена времена само погоршати...“

Који су симптоми?

„Временске промене, и то нагле, утичу на електромагнетне таласе који даље делују на хипоталамус мозга, под његовим утицајем је хипофиза и она лучи хормон стреса, а мање ендорфин, хормон задовољства. Стижу напетост, нервоза, анксиозност, главобоља, вртоглавица, лош сан, поспаност у току дана… Осећамо се лоше, имамо болове у мишићима и зглобовима“, рекла је она.

Када отићи код љекара?

„Ако говоримо о хроничним болесницима, одмах би требало отићи код лекара, нагле промене утичу и на срчане болеснике, висок притисак, знатно ће им се променити стање и морају код лекара. Терапију би требало ревидирати, организам жели да сачува топлоту и сужавају се крвни судови, а тиме расте и притисак. То је када прелазимо из топлог у хладно време, тада се дешавају мождани и срчани удар“, објаснила је докторка.

 

И дијете може да буде метеоропата, то није резервисано за старије.

 

„Жене више реагују, чак и деца, од мушкараца. Њихов хормонски систем је у дисбалансу, деца буду раздражљива, немирна, имају лош сан, показују јако незадовољство и деконцентрацију. Тешко им је да се заиграју као у нормалним, стабилним временским условима“, рекао је он.

Како се изборити?

„Не остајте дуже у кревету, потражите излаз, идите у природу, будите више активни, шетајте… Бар тај лек, који је најбољи и непроцењиво вредан, помоћи ће. Пушачи, нека смање пушење, свака цигарета када се запали сужава крвне судове наредних 15 минута. Они се сужавају и због времена, а ми због цигарете сужавамо их додатно. Смањите енергетске напитке, нема лека који може заменити физичку активност а она може заменити многе лекове“, рекла је она.

„После пет километара брзог хода сваког дана, по неким истраживањима, људи су смањивали дозе лекова за притисак. Што више боравка у природи, шетње, што више свеже хране, воћа и поврћа које се једе између четири и шест сати. Магнезијум, калцијум, цинк, ојачаће имуни систем и помоћи ће нам“, рекла је она, преноси Најжена.

„И психа је 90 одсто нашег функционисања, ако смо позитивни све ће нам бити лакше и лепше“, рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана