YouTube уводи нова правила!

GS
Foto: X.com

Од понедјељка, од креатора Јутјуба ће се тражити да означавају када су видео снимци реалистичног изгледа направљени коришћењем вјештачке интелигенције, што је дио ширег напора компаније да буде транспарентан у вези са садржајем који би иначе могао да збуни или обмане кориснике.

Када корисник отпреми видео на веб адресу, видјеће контролну листу са питањем да ли њихов садржај тјера стварну особу да каже или уради нешто што није урадио, мијења снимак стварног мјеста или догађаја или приказује сцену која изгледа реалистично, али се заправо није догодила.

Ово има за циљ да спријечи збуњеност корисника синтетичким садржајем усред пролиферације нових, генеративних алата за вјештачку интелигенцију окренутих потрошачима који чине брзим и лаким стварање привлачног текста, слика, видео и аудио снимака које је често тешко разликовати од праве ствари

Стручњаци за безбиједност на мрежи су упозорили да би ширење садржаја генерисаног вјештачком интелигенцијом могло збунити и обманути кориснике широм интернета, посебно уочи избора у Сједињеним Државама и осталим земљама током 2024. године.

Шта ће креатори од сада морати да користе?

Јутјуб креатори ће морати да идентификују када њихови видео снимци садрже садржај генерисан вјештачком интелигенцијом или на други начин манипулисан садржај који изгледа реалистично – како би Јутјуб могао да прикачи ознаку за гледаоце – и могао би да се суочи са посљедицама уколико пропусте да је додају.

Платформа је најавила да ће ажурирање доћи на јесен, као дио већих напора за увођење нових политика које се тичу вјештачке интелигенције.

Када Јутујб креатор пријави да њихов видео садржи садржај генерисан вјештачком интелигенцијом, Јутујб ће додати ознаку у опис са напоменом да садржи „промијењен или синтетички садржај“ и да су „звук или визуелни прикази значајно измијењени или дигитално генерисани“. За видео снимке о „осјетљивим“ темама као што је политика, ознака ће бити истакнутија на видео екрану.

Садржај креиран помоћу Јутјуб сопствених генеративних АИ алата, који су представљени у септембру, такође ће бити јасно означен, саопштила је компанија прошле године.

Јутјуб ће од аутора захтијевати само да означе реалистичан садржај генерисан вјештачком интелигенцијом који би могао да збуни гледаоце да помисле да је стваран.

Правило не важи за све врсте садржаја

Од креатора се неће тражити да открију када је синтетички или АИ генерисан садржај очигледно нереалан или „небитан“, као што су анимације генерисане вјештачком интелигенцијом или подешавања освјетљења или боје. Платформа такође каже да неће захтијевати од креатора „да открију да ли је генеративна вјештачка интелигенција коришћена за продуктивност, попут генерисања скрипти, идеја за садржај или аутоматских титлова.

Аутори који не користе нову ознаку на синтетичком садржају који треба да се обиљежи могу се суочити са казнама као што су уклањање садржаја или суспензија из Јутујуба -овог партнерског програма, у оквиру којег креатори могу да уновче свој садржај, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана