Платформа X има рок до петка

GS
Foto: Arhiva

Судија бразилског Врховног суда дао је платформи X рок до петка да објасни зашто се није у потпуности придржавала ранијих одлука којима је компанији у власништву милијардера Илона Маска наложено да блокира одређене налоге.

Одлука је дио истраге коју је раније овог мјесеца покренуо судија Александар де Мораес против Маска, након што је милијардер рекао да ће поново активирати налоге на мрежи X за које је судија наредио да се блокирају.

Извјештај бразилске федералне полиције у који је Ројтерс имао увид, показао је да су налози на мрежи X за које су локални судови наредили блокирање и даље били активни на платформи до почетка априла, што је у супротности са претходном изјавом компаније.

"Од представника друштвене мреже X се тражи да се изјасни о неусаглашености истакнутој у извјештају који је поднијела полиција", написао је Мораес у одлуци, преноси Тањуг.

Мораес истражује "дигиталне милиције" које су оптужене за ширење лажних вијести и порука мржње током владе бившег предсједника Жаира Болсонара, а такође води истрагу о наводном покушају Болсонара да изведе државни удар.

Раније су адвокати који заступају Маскову платформу рекли да је платформа блокирала 226 налога од 2022. године, након налога суда или највишег изборног суда у Бразилу, додајући да су налози и даље блокирани и да им није дозвољено да емитују видео снимке уживо.

Адвокати су такође рекли да ће мрежа X поштовати сваку одлуку оба суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана