Власник ТикТок-а не продаје апликацију упркос потенцијалној забрани у САД

Tanjug
Foto: X.com

ПЕКИНГ - Власник платфроме ТикТок, компанија БајтДенс са сједиштем у Пекингу, нема планове да прода апликацију, саопштено је данас из фирме на друштвеним мрежама.

''The Информатион'' је раније данас објавио да БајтДенс преиспитује различите сценарије за продају ТикТок-а у Америци без алгоритма који препоручује видео записе корисницима апликације, преноси Ројтерс.    

Председник САД Џозеф Бајден је у среду потписао закон који забрањује ТикТок у земљи уколико БајтДенс не прода платфрому.    

Део пакета помоћи који је потписао амерички лидер намењен је потенцијалној забрани апликације ТикТок у овој земљи усљед забринутости законодаваца и безбједностих експерата да би власник ове платформе, компанија БајтДенс могла да подели податке о америчким корисницима са кинеском владом.    

Како наводи ЦБС, законодавци циљају да приморају БајтДенс да прода свој власнички удио, а уколико до тога не дође, овим законом предвиђена је забрана ТикТока у САД.     

Власнику компаније дат је период од девет мјесеци да уговори продају, уз могући продужетак од три мјесеца, према копији закона објављеној раније овог мјесеца, наводи ЦБС.    

Клејтон Ален, аналитичар ''Еурасиа Гроуп'', компаније за процену политичких ризика, истакао је да се овај рок поклапа са предсједничком инаугурацијом у јануару, а да би ова политика према ТикТоку могла да се преокрене уколико бивши предсједник Доналд Трамп освоји други мандат у новембру.    

''Ово би могло постати питање за следећу администрацију. Нисам сигуран да би Трамп био толико обавезан да следи оно што би администрација (председника Џозефа) Бајдена желела. Трамп би ово могао да искористи за преговоре с Кином'', оцијенио је Ален.  

Компаније које би циљале да откупе удио БајтДенса у ТикТок-у укључују Мајкрософт, Оракл и приватне дионичке групе, рекао је аналитичар компаније  ''Wedbush Сецуритиес'' Ден Ајвс.    

Он, ипак, сматра да је мало вјероватно да ће ''ByteDance'' продати ТикТок са основним алгоритмима, виталним софтвером који корисницима пружа видео препоруке на основу њихових интересовања и навика гледања.

''Вредност ТикТок-а би се драматично променила без алгоритама и чини коначну продају или укидање ТикТок-а веома сложеним подухватом, са многим потенцијалним стратешким и финансијским понуђачима који са нестрпљењем чекају да овај процес почне“, оцијенио је Ајвс.

Ривали као што је Мета могли би имати користи уколико Бајден потпише овај закон, ''Wedbush'' процењује да би у том случају отприлике 60 одсто корисника ТикТок-а прешло на Метин Инстаграм и Facebook, а Гугл би такође имао користи, додао је Ајвс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана