Е-спорт доживљава експанзију у Републици Српској

ГС
Foto: Илустрација

Дјечија љубав према игрицама многима у Републици Српској прерасла је у посао, па се посљедњих година професионално баве гејмингом, а све захваљујући рапидном развоју Е спорта.

Данас, и на нашим просторима постоје организовани клубови, турнири и лиге који акумулирају значајна финансијска средства.

Владимир Сукољак из Бијељине као дјечак није ни слутио да ће једног дана зарађивати новац играњем игрица.

Сада многи имају жељу да се баве гејмингом, али Владимир каже да је данас много већа конкуренција. У свијету је гејминг најбрже растући спорт и одавно најбољи играчи зарађују милионске цифре. Оснивањем Е спорт савеза Републике Српске и БиХ, и на нашим просторима гејминг је подигнут на професионални ниво. Један до зачетника ове идеје је Горан Кузмић који каже да се 50 играча професионално бави овим спортом у Српској, пише АТВ.

Организацијом турнира у Пули, на Јахорини и у Бару очекује се да Е спорт привуче још већи број земаља те да ојача Е спорт заједница у регији. Тренутно је на снази регионална Е Адријатик лига која прави прве велике кораке на нашим просторима.

Да и Е спорт подлијеже правилима као и традиционални спортови свједочи посјета антидопинг агенције БиХ. И гејмери морају да се тестирају на недозвољена средства.

Да гејминг на професионалном нивоу, није исти као необавезно играње са друштвом потврђује и Владимир.

Играчи могу да се похвале врхунским условима, јер студио Е Адријатик лиге који се налази у Модричи једини је те врсте у југоисточној Европи, јер емитује мечеве 24 часа дневно са продукцијом од 7.000 мечева на мјесечном нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана