E-sport doživljava ekspanziju u Republici Srpskoj

GS
Foto: Ilustracija

Dječija ljubav prema igricama mnogima u Republici Srpskoj prerasla je u posao, pa se posljednjih godina profesionalno bave gejmingom, a sve zahvaljujući rapidnom razvoju E sporta.

Danas, i na našim prostorima postoje organizovani klubovi, turniri i lige koji akumuliraju značajna finansijska sredstva.

Vladimir Sukoljak iz Bijeljine kao dječak nije ni slutio da će jednog dana zarađivati novac igranjem igrica.

Sada mnogi imaju želju da se bave gejmingom, ali Vladimir kaže da je danas mnogo veća konkurencija. U svijetu je gejming najbrže rastući sport i odavno najbolji igrači zarađuju milionske cifre. Osnivanjem E sport saveza Republike Srpske i BiH, i na našim prostorima gejming je podignut na profesionalni nivo. Jedan do začetnika ove ideje je Goran Kuzmić koji kaže da se 50 igrača profesionalno bavi ovim sportom u Srpskoj, piše ATV.

Organizacijom turnira u Puli, na Jahorini i u Baru očekuje se da E sport privuče još veći broj zemalja te da ojača E sport zajednica u regiji. Trenutno je na snazi regionalna E Adrijatik liga koja pravi prve velike korake na našim prostorima.

Da i E sport podliježe pravilima kao i tradicionalni sportovi svjedoči posjeta antidoping agencije BiH. I gejmeri moraju da se testiraju na nedozvoljena sredstva.

Da gejming na profesionalnom nivou, nije isti kao neobavezno igranje sa društvom potvrđuje i Vladimir.

Igrači mogu da se pohvale vrhunskim uslovima, jer studio E Adrijatik lige koji se nalazi u Modriči jedini je te vrste u jugoistočnoj Evropi, jer emituje mečeve 24 časa dnevno sa produkcijom od 7.000 mečeva na mjesečnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana