Друштвене мреже ће ускоро бити строго контролисане?

GS
Foto: Time

Одри Азуле, генерална директорка УНЕСKО-а, позвала је на глобални дијалог како би се нашао начин да се регулише поступање компанија, власника друштвених мрежа и ограничила њихова улога у ширењу дезинформација.

Азуле је говорила на међународном скупу посланика, новинара и активиста цивилног друштва о регулисању друштвених мрежа као што је "X", да би интернет био безбједнији, а информације засноване на чињеницама.

На конференцији је покушано постављање смјерница које би помогле регулаторним тијелима, владама и компанијама да се ухвате у коштац са садржајима који подривају демократију и људска права, а да истовремено очувају слободу изражавања и оснаже приступ тачним и увјерљивим информацијама.

Азуле је рекла да из глобалног дијалога треба да произађу легална средства и принципи одговорности за компаније-власнике друштвених мрежа како би оне дјеловале за јавно добро.

"То би умањило ризике које видимо данас, са којима живимо данас, са дезинформацијама и теоријама завјере које се шире брже него истина", указала је она.

Европска унија је донијела пропис који ће натјерати велике технолошке компаније попут "Гугла" и "Мете" да стриктније регулишу своје платформе, да би се корисници у Европи заштитили од говора мржње, дезинформација и штетног садржаја. Тај пропис о дигиталним услугама један је од три значајна европска прописа на чијој је мети технолошка индустрија, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана