Poetry Camera претвара фотографије у поезију

G.S.
Poetry Camera претвара фотографије у поезију

Једна од најновијих иновација везаних за вјештачку интелигенцију (АИ) је намијењена умјетницима, а то је уређај под називом Poetry Camera, који претвара фотографије у пјесме.

Иновацијама које настају у свијету АИ технологије заиста нема краја. Осим свакодневног писања имејл порука и обављања других задатака, АИ сада може учинити да фотографије „причају и пјевају“, предвидјети будуће људске акције, такмичити се и судити на АИ такмичењима па чак и рекреирати Стар Трек технологију.

Келин Каролин Занг и Рyан Матер су сарађивали у развоју уређаја Poetry Camera, који представља опен-сорс пројект и који спаја технологију с умјетничким духом, а резултат је креација која надилази границе у оба домена, преноси Кликс.

Poetry Camera наликује на типичну Полароид камеру, но умјесто да снима фотографије, овај уређај трансформише визуелни инпут у евокативне пјесме које живописно описују забиљежени призор.

Уређај покреће Распбери Пај компјутер, а уз то користи и ГПТ-4 модел компаније ОпенАИ, тако да представља спој хардвера и умјетне интелигенције.

Распбери Пај обрађује снимљене слике, издваја визуелне податке и преноси их до АИ компоненте. Потом АИ модул анализира различите аспекте фотографије укључујући боје, узорке, значајне елементе па чак и емоције које се преносе.

Poetry Camera је настала као страствени пројект у којем су Занг и Матер комбиновали своју љубав према технологији и умјетности.

Након експериментисања с неколико АИ модела, Матер је направио прави потез с моделом ГПТ-3. Позитивне реакције породице и пријатеља мотивисале су овај двојац да унаприједе прототип, што је у коначници резултирало сјајним производом.

„Фотографије и пјесме не похрањујемо дигитално, постоји неколико разлога за то. Прије свега, тако је лакше, други разлог је приватност, а трећи је то што овај начин даје додатно значење пјесмама. Ако је изгубите, више је немате. Сви имају камере у џеповима захваљујући мобителима, а ми смо жељели учинити нешто потпуно другачије“, рекао је Матер.

Креатори уређаја су истакли да Poetry Camera нуди више од једног формата поезије те да корисници имају могућност да бирају различите опције, укључујући сонете, слободне стихове и хаику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана