YouTube uvodi nova pravila!

GS
Foto: X.com

Od ponedjeljka, od kreatora Jutjuba će se tražiti da označavaju kada su video snimci realističnog izgleda napravljeni korišćenjem vještačke inteligencije, što je dio šireg napora kompanije da bude transparentan u vezi sa sadržajem koji bi inače mogao da zbuni ili obmane korisnike.

Kada korisnik otpremi video na veb adresu, vidjeće kontrolnu listu sa pitanjem da li njihov sadržaj tjera stvarnu osobu da kaže ili uradi nešto što nije uradio, mijenja snimak stvarnog mjesta ili događaja ili prikazuje scenu koja izgleda realistično, ali se zapravo nije dogodila.

Ovo ima za cilj da spriječi zbunjenost korisnika sintetičkim sadržajem usred proliferacije novih, generativnih alata za vještačku inteligenciju okrenutih potrošačima koji čine brzim i lakim stvaranje privlačnog teksta, slika, video i audio snimaka koje je često teško razlikovati od prave stvari

Stručnjaci za bezbijednost na mreži su upozorili da bi širenje sadržaja generisanog vještačkom inteligencijom moglo zbuniti i obmanuti korisnike širom interneta, posebno uoči izbora u Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama tokom 2024. godine.

Šta će kreatori od sada morati da koriste?

Jutjub kreatori će morati da identifikuju kada njihovi video snimci sadrže sadržaj generisan vještačkom inteligencijom ili na drugi način manipulisan sadržaj koji izgleda realistično – kako bi Jutjub mogao da prikači oznaku za gledaoce – i mogao bi da se suoči sa posljedicama ukoliko propuste da je dodaju.

Platforma je najavila da će ažuriranje doći na jesen, kao dio većih napora za uvođenje novih politika koje se tiču vještačke inteligencije.

Kada Jutujb kreator prijavi da njihov video sadrži sadržaj generisan vještačkom inteligencijom, Jutujb će dodati oznaku u opis sa napomenom da sadrži „promijenjen ili sintetički sadržaj“ i da su „zvuk ili vizuelni prikazi značajno izmijenjeni ili digitalno generisani“. Za video snimke o „osjetljivim“ temama kao što je politika, oznaka će biti istaknutija na video ekranu.

Sadržaj kreiran pomoću Jutjub sopstvenih generativnih AI alata, koji su predstavljeni u septembru, takođe će biti jasno označen, saopštila je kompanija prošle godine.

Jutjub će od autora zahtijevati samo da označe realističan sadržaj generisan vještačkom inteligencijom koji bi mogao da zbuni gledaoce da pomisle da je stvaran.

Pravilo ne važi za sve vrste sadržaja

Od kreatora se neće tražiti da otkriju kada je sintetički ili AI generisan sadržaj očigledno nerealan ili „nebitan“, kao što su animacije generisane vještačkom inteligencijom ili podešavanja osvjetljenja ili boje. Platforma takođe kaže da neće zahtijevati od kreatora „da otkriju da li je generativna vještačka inteligencija korišćena za produktivnost, poput generisanja skripti, ideja za sadržaj ili automatskih titlova.

Autori koji ne koriste novu oznaku na sintetičkom sadržaju koji treba da se obilježi mogu se suočiti sa kaznama kao što su uklanjanje sadržaja ili suspenzija iz Jutujuba -ovog partnerskog programa, u okviru kojeg kreatori mogu da unovče svoj sadržaj, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana