OpenAI почиње сопствену производњу чипова

GS
Foto: Telegram

Инвестициона фирма МГX из Абу Дабија налази се у раној фази преговора о улагању у чипове ОпенАИ креатора софтвера ЧетГПТ. МГX, компанија за улагање у технологију са Мубадалом из Абу Дабија и фирмом за вјештачку интелигенцију Г42 као оснивачима, покренута је раније ове недјеље.

Министар за вјештачку интелигенцију УАЕ Омар Султан Ал Олама рекао је да такође види власника компаније xАИ Илона Маска "како ради нешто у вези са вјештачком интелигенцијом у овој земљи". Султан је оцијенио да ће Маск вјероватно урадити "нешто овдје", преноси Бизнис.рс.

Стартап компаније за вјештачку интелигенцију привукле су један од три долара инвестиција уложених у САД прошле године, а ОпенАИ ЧетГПТ привукао је пажњу док су се стартапи утркивали да развију АИ технологију.

МГX, који финансира држава, у раној је фази разговора о уговору о финансирању са компанијом ОпенАи, наводе извори. Извршни директор америчке стартап фирме Сем Алтман настоји да покрене посао са полупроводницима како би смањио своју зависност од најсавременијих чипова које производи Нвидиа.

Алтман и шеф компаније Нвидиа Јенсен Хуанг били су привучени амбицијом и финансијском моћи УАЕ. Заливска земља била је рани покретач индустрије у настајању, која је прва у свијету именовала министра за вјештачку интелигенцију 2017. године и двије године касније отворила први универзитет фокусиран на АИ.

Када је крајем 2022. године покренут, ЧетГПТ је скренуо пажњу на генеративне АИ технологије, подстакавши милијарде долара улагања у чипове и сервере потребне за подршку усвајању таквих апликација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана