OpenAI počinje sopstvenu proizvodnju čipova

GS
Foto: Telegram

Investiciona firma MGX iz Abu Dabija nalazi se u ranoj fazi pregovora o ulaganju u čipove OpenAI kreatora softvera ČetGPT. MGX, kompanija za ulaganje u tehnologiju sa Mubadalom iz Abu Dabija i firmom za vještačku inteligenciju G42 kao osnivačima, pokrenuta je ranije ove nedjelje.

Ministar za vještačku inteligenciju UAE Omar Sultan Al Olama rekao je da takođe vidi vlasnika kompanije xAI Ilona Maska "kako radi nešto u vezi sa vještačkom inteligencijom u ovoj zemlji". Sultan je ocijenio da će Mask vjerovatno uraditi "nešto ovdje", prenosi Biznis.rs.

Startap kompanije za vještačku inteligenciju privukle su jedan od tri dolara investicija uloženih u SAD prošle godine, a OpenAI ČetGPT privukao je pažnju dok su se startapi utrkivali da razviju AI tehnologiju.

MGX, koji finansira država, u ranoj je fazi razgovora o ugovoru o finansiranju sa kompanijom OpenAi, navode izvori. Izvršni direktor američke startap firme Sem Altman nastoji da pokrene posao sa poluprovodnicima kako bi smanjio svoju zavisnost od najsavremenijih čipova koje proizvodi Nvidia.

Altman i šef kompanije Nvidia Jensen Huang bili su privučeni ambicijom i finansijskom moći UAE. Zalivska zemlja bila je rani pokretač industrije u nastajanju, koja je prva u svijetu imenovala ministra za vještačku inteligenciju 2017. godine i dvije godine kasnije otvorila prvi univerzitet fokusiran na AI.

Kada je krajem 2022. godine pokrenut, ČetGPT je skrenuo pažnju na generativne AI tehnologije, podstakavši milijarde dolara ulaganja u čipove i servere potrebne za podršku usvajanju takvih aplikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana