Кина признала да заостаје у технолошком напретку

GS
Foto: X.com

Кина признаје разлику у технолошком напретку у развоју вјештачке интелигенције са САД-ом, наглашавајући с друге стране независан развој, док кинески технолошки гиганти настоје да премосте ту разлику.

У недавној панел расправи о генеративној вјештачкој интелигенцији на Боао форуму за Азију, Лиу Цонг, потпредсједник iFlyteka, кинеске АИ компаније, признао је јаз између Кине и глобалних лидера у АИ технологији. Нагласио је потребу за независним развојем хардвера и софтвера, посебно у главним великим језичким моделима (LLM).

"Општа перцепција Кине је да још увијек има да уради много тога како би сустигла глобалне лидере", изјавио је Цонг.

Велики језички модели, које покрећу алгоритми вјештачке интелигенције за дубинско учење као што је ChatGPT, постали су кључни за разне задатке као што су сажимање, превођење и креирање садржаја.

Председник iFlyteka поменуо је неопходност кинеских LLM-ova да премосте јаз са својим америчким конкурентима. Упркос томе, изразио је оптимизам у погледу конкурентности своје компаније до средине текуће године.

Покушаји Кине да ухвати корак са САД-ом у АИ утрци су очигледни, с технолошким гигантима и стартапима који улажу велика средства у истраживање и развој вjештачке интелигенције.

Пол Триоло, савjетник за технолошку политику и виши потпредсjедник за Кину у компанији Дентонс Глобал Адвисорс у Вашингтону, истакао је да кинеске компаније мере свој напредак у односу на ChatGPT, указујући на значајну предност коју САД има у АИ технологији.

Кинеска усредсређеност на темељне моделе, иако заостаје за ОпенАИ-јем и Гугл Геминијем, показује знакове напретка. Триоло је приметио да Кина користи Метин open-соurce Llama 1 модел, који им помаже у том погледу.

"Чак и ако Кина заостаје, њене АИ компаније напредују према америчком моделу", примијетио је Триоло.

Извјештаји сугеришу да кинеске компаније развијају и користе велике језичке моделе за покретање долазећих АИ технологија, интензивирајући америчко-кинеско технолошко ривалство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана