Како да убрзате Андроид телефон?

Tortal.hr
Како да убрзате Андроид телефон?

Велики проблем код старијих мобилних уређаја током рада с више апликација не изазива процесор, колико недостатак радне меморије.

Смартфон користи RAM тако да преноси привремене податке, а што је већег капацитета, то је лакше баратати са више ствари одједном. Ево како можете оптимизовати радну меморију свог уређаја на "безболан" начин.

Оперативни систем и припадајући процеси ће редовно заузети добар дио радне меморије већ по укључивању уређаја, чак и да корисник не активира неку додатну апликацију. С инсталацијом више appova, widgeta и осталог материјала, RAM се полако пуни, а успркос томе што Андроид у данашње вријеме рационално управља ресурсима, то не значи да може радити као и првог дана, уколико је "претрпан".

За старије уређаје који нису roomовани треба ограничити количину widgeta и live wallpapera, јер осим пуњења радне меморије итекако утичу и на трајање батерије уређаја.

Слична ствар важи и за апликације које без знања корисника могу радити "у позадини".

Како бисте организовали апликације и одредили које треба да раде, а које не, треба да одаберете Settings, Apps или Application Manager како бисте добили извештај о свим апликацијама на уређају.

За деактивацију апликација довољно је ући у детаље и одабрати "Disable", али треба да знате да због тога у случају појединих app-ова може доћи до нестабилности у раду уређаја.

Roomовани уређаји с microSD подршком имају нешто више опција, а трик је да креирате партицију на (што је могуће бржој) SD картици која ће служити као секундарни извор радне меморије. То је могуће извести тзв. RAM Expander апликацијама попут ове, а прије свега треба провјерити да ли је уређај компатибилан (преузети MemoryInfo & Swapfile Check и направити тест за RAM Expander).

Након тога треба покренути RAM Expander, дозволити јој роот приступ и одабрати оптималну вредност за партицију (како би се добиле најбоље могуће перформансе). За завршетак приче довољно је одабрати Swap Activ и уживати у нешто бржем уређају.

Ипак, овим потезом SD картица постаће нечитљива на рачунарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана