ИБМ обећао 100 пута брже квантне рачунаре

Срна
ИБМ обећао 100 пута брже квантне рачунаре

Компанија ИБМ најавила је како очекује да се, у догледно вријеме, брзина квантних рачунара увећа за чак 100 пута.

Они су представили побољшан софтвер за квантно рачунање, а планирају да у наредне две године направе и апликације које би, захваљујући квантним рачунарима, могле да ријеше проблеме у вези са вјештачком интелигенцијом, или да врше сложене финансијске прорачуне.

Већи дио софтвера биће направљен користећи “опен-сорс” технологију, захваљујући којој било ко може да помогне побољшању технологије квантних рачунара, а како ИБМ наводи у саопштењу, они се управо и ослањају на помоћ свих који желе да допринесу да до “стоструког убрзања што прије дође”. Ово је само дио напора који велике компаније улажу како би приближили “обичним људима” начине на који функционишу квантни рачунари и квантна технологија уопште, с обзиром на то да читава прича није довољно развијена и да је прилично тешко искористити квантне рачунаре за извршавање свакодневних прорачуна.

Софтверска убрзања која се очекују, могу значити да се задаци за које је данас потребно неколико мјесеци, заправо ураде за неколико сати, што би квантне рачунаре доста приближило класичним када је у питању свакодневна употребљивост (наравно, уз много веће могућности).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана