Три ротације пуне "Теслу": Покренута највећа вјетротурбина на свијету

Б92
Foto: Илустрација

У Данској је на мрежу прикључена највећа вјетротурбина на свијету.

Она ће струјом моћи да снабдијева више од 18.000 домаћинстава, извјестили су медији.

Вјетротурбина висока 271 метар спада међу највише самостојеће грађевине у Данској, а налази се у оквиру националног истраживачког центра у Остерилду, преноси Т портал.

Њемачки произвођач струје из енергије вјетра Сименс Гејмса покренуо је вјетротурбину прије Божића, а вођа пројекта у компанији Јенс Модруп рекао је да је тиму од стотину људи требало неколико година да је изгради, објавио је радио ДР.ДК.

Компанија наводи да турбина с три ротације при слабој брзини вјетра може да напуни један Теслин Модел 3. При највећој брзини ротације моћи ће да производи до 14 мегавата и струјом снабдијева око 18.000 домаћинстава у Европској унији, навео је ДР.ДК.

Аналитичар вјетротурбина у Сyдбанк-у Џејкоб Педерсон истакао је да је величина ветротурбина битна, посебно оних које се користе на мору.

Сименс Гејмса већ је неколико година лидер на светском тржишту вјетротурбина, с уделом од око 60 посто. Међутим, његов конкурент Вестас најавио је градњу још веће турбине.

Директор производње у Вестасу Томи Рехбек Нилсен рекао је да су пројектовали турбину коју планирају да поставе у идућој години, али није открио детаље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана