Могу ли кућни љубимци заиста предосјетити земљотрес

Г.С.
Могу ли кућни љубимци заиста предосјетити земљотрес

Након синоћњег земљотреса у БиХ многи се питају могу ли љубимци предосјетити сеизмолошке активности.

Заправо, већ деценијама уназад расправља се да ли животиње могу предвидјети природне катастрофе. Постоји мноштво доказа који упућују на то да могу, а многи људи тврде да су њихови пси или мачке били немирни непосредно прије потреса.

Међутим, упркос мноштву тврдњи, недавна студија сугерише да животиње немају стварне предвиђајуће способности кад су у питању земљотреси.

Студија је објављена у Bulletin of the Seismological Society of America, а усмјерена је на претходне тврдње људи који наводе да њихови кућни љубимци показују способност предвиђања потреса прије него што се осјети било какво стварно тутњање.

Истраживачи су брзо установили да за већину тврдњи недостају конкретни научни подаци који би их поткријепили.

- Постоје многи радови о потенцијалу животиња које предосјете земљотрес, али, према нашим сазнањима, ово је први пут да се статистички приступ користи за процјену података - објашњава Хеико Воид, водећи аутор истраживања.

Многа претходна запажања о наводном феномену мало су више од тврдњи људи који вјерују да су се њихове животиње понашале необично прије земљотреса. Временски распон наводно чудног понашања веома варира, од само неколико секунди до мјесеци прије самог потреса. Уз то, многе тврдње су појединачна запажања, а не понашања која се прате током времена.

Дугорочна посматрања

Постоји мало података који се односе на везу између земљотреса и животиња, а и ти подаци су засновани на тврдњама које имају малу или никакву научну вриједност. Упркос томе, научници примјећују да би земљотреси могли да покрену одређени одговор код животиња, али због недостатка података, то за сада није могуће доказати.

Да би се ове тврдње доказале, потребна су дугорочна посматрања, што није једноставно да се утврди с обзиром на то да су земљотреси непредвидљиви догађаји.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана