Наши преци су претварали камење у сфере, али нико не зна како су их користили

GS
Foto: Printscreen

Људски преци су прије отприлике 1,4 милиона година намјерно претварали камен у сфере, али на који начин су их користили, и даље је мистерија, наводи се у студији Лабораторија за рачунарску археологију Јеврејског универзитета у Јерусалему, а преноси ''Гардиан''.

Тениске лоптице

Археолози дуго расправљају о томе како су сфероиди величине тениске лоптице направљени. Да ли су их рани хоминини намјерно крњили како би направили савршену сферу или су оне биле случајни производ ударања у камен? Истраживачи из Јерусалема вјерују да су наши преци знали шта раде.

Тим истраживача испитао је 150 сфероида од кречњака старих отприлике 1,4 милиона година, а нађених на археолошком налазишту Убајдија на сјеверу данашњег Израела.

Кориштењем 3Д анализа да реконструирају геометрију камења истраживачи су закључили да је облик настао намјерно. Која врста раних хоминина је то покушала, није познато, али научници вјерују да су жељели да направе идеалну сферу.

Когнитивни капацитет

Жулија Кабана, археологиња француског Националног музеја природне хисторије, није учествовала у овој студији, али вјерује да откриће значи да су хоминини имали смишљену идеју о томе шта раде. То указује и  Лора Гросма, професорица на Хебреј Университи оф Јерусалим.

- Све хипотезе су могуће. Вјероватно никад нећемо знати одговор - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана