Вјештачка интелигенција нуди клонирање мртвих?!

ГС
Вјештачка интелигенција нуди клонирање мртвих?!

Нова апликација вјештачке интелигенције изазива критике и ужас због своје узнемирујуће премисе да може "клонирати" ваше пријатеље и вољене.

Апликација се зове Вера АИ, и иако више није доступна у Гугл плеј продавници у одређеним земљама, извјештаји о апликацији дају веома узнемирујућу слику.

За почетак, маркетинг апликације је био прилично бесраман, нудећи начин да замијените своју везу са другим људима. Циљ апликације, заснован на тим маркетиншким материјалима, је да „поново створи некога ко вам недостаје“ како бисте могли да „наставите да причате без ограничења“.

Звучи као да Вера АИ покушава да вас поново повеже са мртвим рођацима или људима који иначе не могу да вам одговоре. Према објавама на друштвеним мрежама, снимци екрана који су се појавили на страници четбота укључивали су помињање оца корисника, а име повезано са четовањем је било „Гранма Ели", што инсинуира да је четбот корисникова бака.

Самостални медицински уредник по имену Робин Марвицк био је само један од многих који су на друштвеним мрежама позвали апликацију, написавши на Блуескију, „Апсолутно је*** не“ и подијеливши снимак екрана који је горе наведен. Изгледа да је апликација уклоњена са Google Play-a у Канади и САД у вријеме писања овог чланка. Међутим, детаљи о уносу апликације могу се наћи на другим веб локацијама.

Ипак, чињеница да нешто попут Вера АИ уопште постоји је апсолутно збуњујућа. Видјели смо да се појављују и друге услуге попут ове, тако да ово није први пут да је неко одвео АИ предалеко у потрази за брзим зарадама. Претходна услуга под називом Сеанце АИ обећала је да ће вас поново повезати са мртвима користећи АИ.

Наравно, постоји и мноштво других „пријатеља“ са вјештачком интелигенцијом, укључујући апликације које вам омогућавају да креирате АИ момке, дјевојке и друге врсте пријатеља. Међутим, ова употреба вјештачке интелигенције није изузетно квалитетна и постоји много забринутости у вези са подацима које ове врсте апликација прикупљају.

Међутим, чини се да је Вера АИ био много дрскији и љењи покушај да се уновчи на АИ хајп и потребу људи за прекинутом везом са неким драгим људима.

Постоји, наравно, много ствари које можете да урадите са вјештачком интелигенцијом осим једноставног разговора са њом. Али, покушај да се рекреирају мртве вољене изгледа као сигуран начин да се границе превише помакну. Можемо само да будемо срећни што је Вера АИ тако брзо постала недоступна у неким земљама и надамо се да се ништа слично неће ускоро поново појавити и да ће га Гугл у потпуности уклонити у будућности, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана