Астронаутима испала торба са алатом, може да се види са Земље (ФОТО)

ГС
Foto: Илустрација

Свакоме се десило да док поправља ствари по кући испусти чекић, испадне му шрафцигер или обори торбу са алатом. Када, међутим, поправљате нешто у свемиру, то значи да можете да се опростите са алатом, мада ћете забавити неке астрономе који ће, док буду посматрали ноћно небо, примијетити чудан објекат.

„Месец, Марс, Сатурн, торба са алатом, Јупитер… Чек, чек. Шта би оно?“, вјероватно ће бити реакција астронома кад убудуће буду гледали у ноћно небо и виде чудну торбу како кружи око Земље.

Разлог су Јасмин Могбели и Морал О’Хара које су 1. новембра изашле из Међународне свемирске станице да обаве поправке када им је испала торба са алатом.

Picture taken fromspace onboard the @Space_Station by @JAXA_jp astronaut @Astro_Satoshi

EVA #89 lost tool bag
cc @AstroJaws @lunarloral @AstroAnnimalExpedition70 ISS pic.twitter.com/LSMXL3aQ44

— Riccardo Rossi - IU4APB - @AstronautiCAST co-host (@RikyUnreal) November 7, 2023

Њих двије су поправљале механизам који омогућава соларним панелима да прате положај Сунца и окрећу се према њему.

„Током поправке, једна торба са алатом је изгубљена. Торба је уочена је помоћу спољних камера али ће, пошто је процијењено да не представља ризик по станицу, највјероватније остати да ‘плута’ у свемиру и да се заједно са станицом окреће око Земље“, наводе из Насе.

Бијела торба је изненађујуће бљештава и посматрачи би могли да је спазе са двогледом. Њена визуелна магнитуда је шест, преноси РТС.

Да би спазили торбу, посматрачи треба да нађу Међународну станицу, трећи по бљештавости објекат на ноћном небу. Торба ће се кретати два до четири минута испред станице.

Јапански астронаут Сатоши Фурукава спазио ју је прошле недјеље док је прелетјела изнад планине Фуџи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана