Tri rotacije pune "Teslu": Pokrenuta najveća vjetroturbina na svijetu

B92
Foto: Ilustracija

U Danskoj je na mrežu priključena najveća vjetroturbina na svijetu.

Ona će strujom moći da snabdijeva više od 18.000 domaćinstava, izvjestili su mediji.

Vjetroturbina visoka 271 metar spada među najviše samostojeće građevine u Danskoj, a nalazi se u okviru nacionalnog istraživačkog centra u Osterildu, prenosi T portal.

Njemački proizvođač struje iz energije vjetra Simens Gejmsa pokrenuo je vjetroturbinu prije Božića, a vođa projekta u kompaniji Jens Modrup rekao je da je timu od stotinu ljudi trebalo nekoliko godina da je izgradi, objavio je radio DR.DK.

Kompanija navodi da turbina s tri rotacije pri slaboj brzini vjetra može da napuni jedan Teslin Model 3. Pri najvećoj brzini rotacije moći će da proizvodi do 14 megavata i strujom snabdijeva oko 18.000 domaćinstava u Evropskoj uniji, naveo je DR.DK.

Analitičar vjetroturbina u Sydbank-u Džejkob Pederson istakao je da je veličina vetroturbina bitna, posebno onih koje se koriste na moru.

Simens Gejmsa već je nekoliko godina lider na svetskom tržištu vjetroturbina, s udelom od oko 60 posto. Međutim, njegov konkurent Vestas najavio je gradnju još veće turbine.

Direktor proizvodnje u Vestasu Tomi Rehbek Nilsen rekao je da su projektovali turbinu koju planiraju da postave u idućoj godini, ali nije otkrio detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana