Знате ли шта је правило "30-30" којег се треба придржавати током грмљавине?

GS
Foto: Getty

Током грмљавинског невремена треба се придржавати одређених упутстава како бисте заштитили свој живот и здравље. Тако примјера ради, цивилне заштите савјетују грађанима да током невремена избјегавају све активности на отвореном.

Препоручује се да затворите прозоре и врата и да не стојите поред прозора, отворених врата, металних стубова и предмета као што су славине, утичнице и електрични прекидачи.

Такође, у том бисте периоду требали избјегавати туширање и купање, а требали бисте искључити електричне и клима уређаје. Останите у затвореном простору тридесет минута након што грмљавина престане, савјетује се.

Како пише америчка Национална метеоролошка служба, ако се затекнете на отвореном током грмљавинског невремена, требали бисте се придржавати правила "30-30".

Наиме, правило 30-30 нуди најбоље смјернице за заштиту од муња. Када видите муњу, почните бројати док не чујете грмљавину. Ако грмљавина услиједи за 30 секунди или мање од тога, значи да вам је јако близу.

У том случају то може бити опасна ситуација и требали бисте одмах потражити склониште. Останите унутра најмање 30 минута након што чујете посљедњи удар грома.

Кад олуја прође и небо опет постане плаво, немојте се преварити. Муњевите пријетње трају много дуже него што већина људи схваћа и стога и постоји ово сигурносно правило у трајању од 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана