Комета Нишимура освијетлиће небо овог мјесеца, враћа се тек за 400 година

Танјуг
Комета Нишимура освијетлиће небо овог мјесеца, враћа се тек за 400 година

ТОКИО - Новооткривена сјајна комета освијетлиће небо сјеверне хемисфере 12. септембра, а потом око 17. септембра, да би се вратила тек за 400 година.

Аматерски астроном Хидео Нишимура из јапанског града Кагаве открио је ову комету у августу.

Снимио је експозиције користећи стандардни Кенон ДСЛР фотоапарат и телефото објектив, а након обраде експозиција је постало очигледно да постоји блистави објект који брзо пролази кроз наш унутрашњи соларни систем.

Мајнор Планет Центар је званично потврдио откриће и назвао комету Ц/2023 П1 (Нишимура), а словна ознака "Ц" означава непериодичну комету.

То значи да ове врсте комета потичу из Оортовог облака и могу или само једном проћи кроз Сунчев систем или имати орбиталне периоде у распону од 200 до неколико хиљада година прије него што се врате у близину Сунца.

Према COBS-у (Comet Opservation Database), Нишимура је категорисана као "хиперболична комета", што сугерише да има обиље енергије која је спријечава да буде трајно "ухваћена" у соларни систем.

Да би напустила Сунчев систем, комета прво мора да "преживи" најближу тачку у односу на Сунце пошто комете које прилазе Сунцу први пут имају већи ризик од распада, а судбина Нишимуре је у том смислу неизвјесна.

Пол Кодас, званичник НАСА, сматра да ће "комета вјероватно преживјети пролазак поред Сунца", и не вјерује да ће изгорјети том приликом, преноси Глас Америке.

Када интензивна сунчева свијетлост први пут дође у контакт с површином комете, постаје могућ широк распон исхода.

Због топлоте и притиска које производи Сунце и соларни вјетар, комета се у неким случајевима може отопити и распасти.

Један такав примјер је комета ИСОН, која се распала само неколико седмица прије него што се очекивало да ће креирати изванредан призор на небу.

Нишимура ће 18. септембра бити најближе Сунцу у својој орбити, а ако издржи радијацију и не распадне се, направиће круг и кренути назад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана