Руски летећи брод остаје једно од најмоћнијих оружја 21. вијека: “Луњ” пријетња носачима авионима VIDEO

Г.С.
Руски летећи брод остаје једно од најмоћнијих оружја 21. вијека: “Луњ” пријетња носачима авионима VIDEO

МОСКВА - Руски екраноплан-носач ракета “Луњ” пројекта 903, односно летећи брод, који је јединствен у свијету, остаје једно од најмоћнијих оружја 21. вијека и и даље је пријетња носачима авиона.

Саопштио је то главни конструктор Владимир Кирилових који је истакао да је екраноплан “Луњ”  још увијек оружје 21. вијека које нико нема.

- Шест ракета “москит”, заједно са његовом брзином, представљају моћно оружје. “Луњ” може да рјешава све задатке против свих типова бродова противника, укључујући и носаче авиона - рекао је Кирилових.

Јединствени летећи брод пројекта 903 “Луњ” конструисан је у периоду од 1983. до 1990. године.

Опремљен је са шест лансирних система односно бацача за суперсоничне ракете “москит”. Ти бацачи су били у стању да испале нуклеарне ракете довољно снажне да униште носач авиона. Екраноплан је користио такозвани “ефекат тла”, односно јастук високог притиска који се формира под крилима екстремно ниских авиона, повећавајући брзину и дизање. На исти начин лете и морске птице.

Због велике брзине од 500 километара на сат и непримјетности за радаре, овај летећи брод је могао да приђе носачима авиона на удаљености потребној за лансирање ракете.

“Луњ” се тренутно налази у парку “Патриот” у Дербенту, најјужнијем граду Русије, и план је да постане његов главни експонат.

Предсједник савјета директора Централног конструкторског бироа (ЦКБ) “Алексејева” Георгиј Анцев истакао је да ова установа наставља да ради на новим летећим бродовима, као и на серијској производњи модерних брзих бродова.

- Компанија је направила бројне цивилне екранопланове чија је полетна маса од шест до 350 тона. Они могу да се користе за превоз цивила или терета, као и за спасилачке мисије - саопштио је Анцев.

ЦКБ “Алексејева” је водећа руска компанија за програмирање и производњу екранопланова. Направила је више од 40 пројеката летећих бродова различите намјене и произвела више од 30 јединица опреме.

Чуван у Дагестану

Након распада Совјетског Савеза и завршетка програма “Луњ”, такозваних “убица носача авиона” овај екраноплан је био смјештен у добро чуваном пристаништу на обали руске регије Дагестан. Према ријечима стручњака море је око крила овог летећег брода направило дубоку рупу у пијеску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана