Ruski leteći brod ostaje jedno od najmoćnijih oružja 21. vijeka: “Lunj” prijetnja nosačima avionima VIDEO

G.S.
Ruski leteći brod ostaje jedno od najmoćnijih oružja 21. vijeka: “Lunj” prijetnja nosačima avionima VIDEO

MOSKVA - Ruski ekranoplan-nosač raketa “Lunj” projekta 903, odnosno leteći brod, koji je jedinstven u svijetu, ostaje jedno od najmoćnijih oružja 21. vijeka i i dalje je prijetnja nosačima aviona.

Saopštio je to glavni konstruktor Vladimir Kirilovih koji je istakao da je ekranoplan “Lunj”  još uvijek oružje 21. vijeka koje niko nema.

- Šest raketa “moskit”, zajedno sa njegovom brzinom, predstavljaju moćno oružje. “Lunj” može da rješava sve zadatke protiv svih tipova brodova protivnika, uključujući i nosače aviona - rekao je Kirilovih.

Jedinstveni leteći brod projekta 903 “Lunj” konstruisan je u periodu od 1983. do 1990. godine.

Opremljen je sa šest lansirnih sistema odnosno bacača za supersonične rakete “moskit”. Ti bacači su bili u stanju da ispale nuklearne rakete dovoljno snažne da unište nosač aviona. Ekranoplan je koristio takozvani “efekat tla”, odnosno jastuk visokog pritiska koji se formira pod krilima ekstremno niskih aviona, povećavajući brzinu i dizanje. Na isti način lete i morske ptice.

Zbog velike brzine od 500 kilometara na sat i neprimjetnosti za radare, ovaj leteći brod je mogao da priđe nosačima aviona na udaljenosti potrebnoj za lansiranje rakete.

“Lunj” se trenutno nalazi u parku “Patriot” u Derbentu, najjužnijem gradu Rusije, i plan je da postane njegov glavni eksponat.

Predsjednik savjeta direktora Centralnog konstruktorskog biroa (CKB) “Aleksejeva” Georgij Ancev istakao je da ova ustanova nastavlja da radi na novim letećim brodovima, kao i na serijskoj proizvodnji modernih brzih brodova.

- Kompanija je napravila brojne civilne ekranoplanove čija je poletna masa od šest do 350 tona. Oni mogu da se koriste za prevoz civila ili tereta, kao i za spasilačke misije - saopštio je Ancev.

CKB “Aleksejeva” je vodeća ruska kompanija za programiranje i proizvodnju ekranoplanova. Napravila je više od 40 projekata letećih brodova različite namjene i proizvela više od 30 jedinica opreme.

Čuvan u Dagestanu

Nakon raspada Sovjetskog Saveza i završetka programa “Lunj”, takozvanih “ubica nosača aviona” ovaj ekranoplan je bio smješten u dobro čuvanom pristaništu na obali ruske regije Dagestan. Prema riječima stručnjaka more je oko krila ovog letećeg broda napravilo duboku rupu u pijesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana