Русија успјешно лансирала нову ракету Ангара

Кликс
Русија успјешно лансирала нову ракету Ангара

Русија је обавила друго успјешно лансирање нове ракете под називом Ангара.

Ради се о првој успјешно развијеној ракети од распада Совјетског Савеза, као и првом лансирању након шест година од дебитантског лета.

Руска свемирска агенција ''Roscosmos'' је потврдила успјешно лансирање ракете сљедеће генерације Ангара-А5, која је искориштена за тестирање транспорта, односно подизања терета. Лансирање је обављено у Плесетску.

Након 12 минута и 28 секунди од почетка мисије, "орбитални блок који се састоји од Breeze-М горње фазе и терета, одвојио се од треће фазе", саопштено је из ''Roscosmos-а''.

Као што је наведено, ракета Ангара је претходно лансирана само једном и то у децембру 2014. године. У јулу исте године је тестирана лакша верзија ракете.

Ракете Ангара су добиле име по сибирској ријеци, а представљају прве чланове нове породицу ракета засновану након распада Совјетског Савеза. Дизајниране су да замијене старе Протон ракете које потичу из шездесетих година прошлог стољећа, а које су доживјеле неколико срамотних неуспјеха протеклих година.

Руски предсједник Владимир Путин се нада да ће ове ракете препородити руску свемирску индустрију и смањити зависност од осталих земљама чланицама бившег савеза.

Такође, ракета Ангара је еколошки прихватљивија од претходних модела, јер користи кисик и керозин за гориво умјесто колосално токсичног хептила.

Руси су послали првог човјека у свемир 1961. године, а четири године касније су лансирали први сателит. Међутим, од распада СССР-а 1991. године услиједили су бројни корупцијски скандали, разни проблеми, а потом и губљење скупих летјелица и сателита у протеклим годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана