Rusija uspješno lansirala novu raketu Angara

Kliks
Rusija uspješno lansirala novu raketu Angara

Rusija je obavila drugo uspješno lansiranje nove rakete pod nazivom Angara.

Radi se o prvoj uspješno razvijenoj raketi od raspada Sovjetskog Saveza, kao i prvom lansiranju nakon šest godina od debitantskog leta.

Ruska svemirska agencija ''Roscosmos'' je potvrdila uspješno lansiranje rakete sljedeće generacije Angara-A5, koja je iskorištena za testiranje transporta, odnosno podizanja tereta. Lansiranje je obavljeno u Plesetsku.

Nakon 12 minuta i 28 sekundi od početka misije, "orbitalni blok koji se sastoji od Breeze-M gornje faze i tereta, odvojio se od treće faze", saopšteno je iz ''Roscosmos-a''.

Kao što je navedeno, raketa Angara je prethodno lansirana samo jednom i to u decembru 2014. godine. U julu iste godine je testirana lakša verzija rakete.

Rakete Angara su dobile ime po sibirskoj rijeci, a predstavljaju prve članove nove porodicu raketa zasnovanu nakon raspada Sovjetskog Saveza. Dizajnirane su da zamijene stare Proton rakete koje potiču iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a koje su doživjele nekoliko sramotnih neuspjeha proteklih godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se nada da će ove rakete preporoditi rusku svemirsku industriju i smanjiti zavisnost od ostalih zemljama članicama bivšeg saveza.

Takođe, raketa Angara je ekološki prihvatljivija od prethodnih modela, jer koristi kisik i kerozin za gorivo umjesto kolosalno toksičnog heptila.

Rusi su poslali prvog čovjeka u svemir 1961. godine, a četiri godine kasnije su lansirali prvi satelit. Međutim, od raspada SSSR-a 1991. godine uslijedili su brojni korupcijski skandali, razni problemi, a potom i gubljenje skupih letjelica i satelita u proteklim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana