Отровна комета ускоро видљива голим оком: Свраћа послије неколико миленијума

Агенције
Отровна комета ускоро видљива голим оком: Свраћа послије неколико миленијума

Љубитељима астрономије ће ускоро бити приређен велики спектакл, јер древна комета која није виђена близу Земље хиљадама година ускоро свраћа у наш дио свемира. Очекује се да ће крајем априла комета постати блистава попут звијезда Великог медвједа и тако видљива голим оком.

Како је објаснила Људмила Кошман, астроном у Московском планетаријуму, комета Ц/2019И4 Атлас, чије језгро садржи отровно хемијско једињење звано цијаноген, посљедњи пут је посјетила наш Сунчев систем током 4. миленијума прије нове ере, када су се у Египту градиле велике пирамиде.

То ће можда бити најсјајнија појава на нашем небу у посљедњих седам година. Због соларног вјетра, комета почиње да развија два репа – један гасовит, а други сачињен од прашине – који јој дају посебно спектакуларан изглед”, рекла је Кошманова.

Како она додаје, комета ће 27. маја проћи Земљу на удаљености од око 117 милиона километара, а 31. маја приближиће се Сунцу на удаљености од око 38 милиона километара, што је мање од растојања између Сунца и Меркура – планете најближе срцу нашег Сунчевог система, преноси Спутњик.

Кошманова је навела и да је зеленкаста нијанса комете производ цијаногена који се налази у њеном језгру и она постаје флуоресцентна када је погођена УВ зрачењем, а да ће до краја априла комета постати свијетла као звијезде сазвијежђа Велики медвед, тако да ће бити видљива голим оком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана