Otrovna kometa uskoro vidljiva golim okom: Svraća poslije nekoliko milenijuma

Agencije
Otrovna kometa uskoro vidljiva golim okom: Svraća poslije nekoliko milenijuma

Ljubiteljima astronomije će uskoro biti priređen veliki spektakl, jer drevna kometa koja nije viđena blizu Zemlje hiljadama godina uskoro svraća u naš dio svemira. Očekuje se da će krajem aprila kometa postati blistava poput zvijezda Velikog medvjeda i tako vidljiva golim okom.

Kako je objasnila Ljudmila Košman, astronom u Moskovskom planetarijumu, kometa C/2019I4 Atlas, čije jezgro sadrži otrovno hemijsko jedinjenje zvano cijanogen, posljednji put je posjetila naš Sunčev sistem tokom 4. milenijuma prije nove ere, kada su se u Egiptu gradile velike piramide.

To će možda biti najsjajnija pojava na našem nebu u posljednjih sedam godina. Zbog solarnog vjetra, kometa počinje da razvija dva repa – jedan gasovit, a drugi sačinjen od prašine – koji joj daju posebno spektakularan izgled”, rekla je Košmanova.

Kako ona dodaje, kometa će 27. maja proći Zemlju na udaljenosti od oko 117 miliona kilometara, a 31. maja približiće se Suncu na udaljenosti od oko 38 miliona kilometara, što je manje od rastojanja između Sunca i Merkura – planete najbliže srcu našeg Sunčevog sistema, prenosi Sputnjik.

Košmanova je navela i da je zelenkasta nijansa komete proizvod cijanogena koji se nalazi u njenom jezgru i ona postaje fluorescentna kada je pogođena UV zračenjem, a da će do kraja aprila kometa postati svijetla kao zvijezde sazviježđa Veliki medved, tako da će biti vidljiva golim okom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana