Новом 3D реконструкцијом откривено лице египатског фараона Тутанкамона

Г.С.
Новом 3D реконструкцијом откривено лице египатског фараона Тутанкамона

Истраживачи су реконструисали тродимензионалну апроксимацију лица египатског фараона Тутанкамона користећи постојеће CT снимке, фотографије и рендгенске снимке његове лобање, а резултат је досад највећа сличност с лицем младог владара.

Тутанкамон је веома интересантан у археолошким круговима, а током протеклих неколико деценија је био "мета" бројних покушаја за откривање изгледа лица помоћу форензичких техника.

Live Science пише да је ново истраживање потврдило налазе претходних у којим се наводи да је Тутанкамонова лобања нешто дужа од нормалне. Истраживачи су уочили да фараон није имао само јединствено обликовану лобању, него и изузетно велики мозак. Просјечна величина мозга износи око 1.229 кубних центиметара, али у случају фараона је око 1.426 центиметара. Истражвачи су такође установили да је облик фараонове лобање природан иако је посебан.

Тим је радио на два приступа повезана с апроксимацијом лица, један је био објективан и научан, а други субјективан и умјетнички.

Научни је стварао слике са затвореним очима како би се избјегле шпекулације о боји његове коже, а одабрана је сива боја. Умјетнички приступ се састојао од слике у боји с отвореним очима и обрвама.

"Мени изгледа као младић с деликатним лицем. Гледајући га видим више младог студента него политичара пуног одговорности", рекао је графички експерт и аутор истраживања Цицеро Мораес.

Тутанкамон је наслиједио оца када је имао само девет година те је био озлоглашен све до смрти десет година касније. Сахрањен је с 5.000 амајлија и комада накита, а његову гробницу је 1922. године у Долини краљева Египту открио британски египтолог Хауард Картер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана