Novom 3D rekonstrukcijom otkriveno lice egipatskog faraona Tutankamona

G.S.
Novom 3D rekonstrukcijom otkriveno lice egipatskog faraona Tutankamona

Istraživači su rekonstruisali trodimenzionalnu aproksimaciju lica egipatskog faraona Tutankamona koristeći postojeće CT snimke, fotografije i rendgenske snimke njegove lobanje, a rezultat je dosad najveća sličnost s licem mladog vladara.

Tutankamon je veoma interesantan u arheološkim krugovima, a tokom proteklih nekoliko decenija je bio "meta" brojnih pokušaja za otkrivanje izgleda lica pomoću forenzičkih tehnika.

Live Science piše da je novo istraživanje potvrdilo nalaze prethodnih u kojim se navodi da je Tutankamonova lobanja nešto duža od normalne. Istraživači su uočili da faraon nije imao samo jedinstveno oblikovanu lobanju, nego i izuzetno veliki mozak. Prosječna veličina mozga iznosi oko 1.229 kubnih centimetara, ali u slučaju faraona je oko 1.426 centimetara. Istražvači su takođe ustanovili da je oblik faraonove lobanje prirodan iako je poseban.

Tim je radio na dva pristupa povezana s aproksimacijom lica, jedan je bio objektivan i naučan, a drugi subjektivan i umjetnički.

Naučni je stvarao slike sa zatvorenim očima kako bi se izbjegle špekulacije o boji njegove kože, a odabrana je siva boja. Umjetnički pristup se sastojao od slike u boji s otvorenim očima i obrvama.

"Meni izgleda kao mladić s delikatnim licem. Gledajući ga vidim više mladog studenta nego političara punog odgovornosti", rekao je grafički ekspert i autor istraživanja Cicero Moraes.

Tutankamon je naslijedio oca kada je imao samo devet godina te je bio ozloglašen sve do smrti deset godina kasnije. Sahranjen je s 5.000 amajlija i komada nakita, a njegovu grobnicu je 1922. godine u Dolini kraljeva Egiptu otkrio britanski egiptolog Hauard Karter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana